Hlavní obsah

Ostrovská SPŠ láká studenty i na moderní dílny a neobvyklé obory

Střední průmyslová škola (SPŠ) v Ostrově, která patří k největším svého druhu v kraji, láká nové studenty i na moderní dílny a nové obory. Chce tak předejít odlivu žáků a rušení tříd, což některé střední školy v regionu postihlo.

Článek

I proto škola investovala 300 000 korun do odborných učeben v Karlových Varech a zavedla maturitní obor autotronik. Uvedl to ředitel školy Pavel Žemlička.

V krajském městě škola získala prostory učeben pro budoucí automechaniky a autotroniky po dohodě s největším dopravcem v regionu, společností Autobusy Karlovy Vary. Výukové středisko disponuje špičkovou diagnostikou a trenažéry za statisíce korun. "Zařízení máme zapůjčeno díky dohodě mezi Karlovarským krajem jako zřizovatelem školy a automobilkou Škoda Auto," podotkl zástupce ředitele Stanislav Novotný.

Školí se i učitelé

Na výukovém programu se podílí v rámci mezinárodního programu Evropské unie rovněž společnosti Bosch a Scania. Společně s mladoboleslavskou automobilkou se starají také o školení pedagogických pracovníků, poznamenal Novotný. Podle něho je tak zaručeno, že učitelé a i studenti mají kontakt s nejmodernějšími trendy v automobilovém průmyslu. "Učebna bude využívána k závěrečným zkouškám i praktickým maturitám," uvedl Novotný.

Cestou k maturitnímu vysvědčení tudy projdou také studenti dosud neznámého oboru autotronik. Podle Žemličky právě jemu patří budoucnost v případě údržby a oprav automobilů. Autotronik je specialista se znalostmi, které dříve měli autoelektrikáři a automechanici, a rozšiřuje je o další vědomosti. "Obor si vyžádala doba a neustálý vývoj v automobilovém průmyslu. Uplatnění ale mohou autotronici najít i v dalších odvětvích," dodal Žemlička.

Ostrovská průmyslová škola má zhruba 700 studentů různých technických oborů, z nichž skoro polovina je zaměřena na automobilový průmysl. Přes jeho současnou krizi je Žemlička přesvědčen o tom, že o studenty opouštějící školu bude u firem stále zájem. Určitý pokles zájmu dětí o technické obory považuje za dočasný. "V posledních letech jsme nemuseli přes úbytek studentů rušit ani jeden obor," konstatoval ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám