Hlavní obsah

Malá doba ledová může nastat během pár měsíců a trvat přes tisíc let

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scénář klimatické katastrofy podle hollywoodského filmu Den poté, kdy poměrně rychle pokryje většinu severní polokoule led, nemusí být tak úplně jen fantazií. Nový výzkum ukazuje, že v minulosti doba ledová nastala kvůli narušení proudění v Atlantickém oceánu nanejvýš během několika měsíců, ne let.

Foto: Reuters

Článek

Přibližně před 12 800 lety zasáhla severní polokouli malá doba ledová, která přetrvala 1300 let. Vědci podle článku na webu Evropské nadace pro vědu odhalili i spouštěcí mechanismu pro její nástup. Vše odstartovala změna v cirkulaci proudů v Atlantickém oceánu.

Začalo to údajně provalením břehů ledovcového jezera Agassiz v severní Americe. Tím se uvolnilo ohromné množství vody do Atlantiku a Severního ledového oceánu. Objemem se tato "injekce" rovnala objemu vody ze všech velkých severoamerických jezer mezi USA a Kanadou. Naředění slané vody a také změna teploty vedla k oslabení sacího efektu, který přivádí teplou vodu z rovníkové oblasti na sever a tím ohřívá i klima v Severní Americe i Evropě.

William Patterson z kanadské University of Saskatchewan in Canada pak varuje, že taková doba ledová, by mohla nastat kdykoli právě jako následek vyrovnávání globálního oteplování: "Pokud by náhle roztály grónské ledovce, byla by to katastrofa."

Ze studia Grónských ledovců se zdálo, že změna klimatu proběhla během dvou let. Z nových analýz sedimentů v irském jezeře Lough Monreach se ukazuje, že změna nastala během jednoho, nanejvýš tří měsíců. Překvapivá informace vyplývá z obsahu isotopů uhlíku a kyslíku, kteří poskytují obraz o tom, jak bylo jezero produktivní, jakým teplotám a srážkám bylo vystaveno.

Z dat dále vyplývá, že i po opětovném nastartování proudění z Atlantiku, které začalo Evropu ohřívat, trvalo dvě stě let, než se jezero z doby ledové zotavilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám