Hlavní obsah

Raketoplán Atlantis přistál na Floridě, kosmonaut se těší na novorozenou dceru

Raketoplán Atlantis v pátek v 15:44 SEČ přistál na Floridě na Kennedyho vesmírném středisku. NASA přistání povolila, ředitel letu Bryan Lunney už dříve uvedl, že počasí by mělo být v pátek příznivé. Na návrat se nejvíce těšil astronaut Randy Bresnik, jemuž se v době, kdy byl na oběžné dráze, narodila dcera.

Foto: Bruce Weaver, Reuters

Raketoplán Atlantis při přistání

Článek

Bresnik je teprve druhým astronautem, jemuž se narodilo dítě v době, kdy byl v kosmu. Prvním byl Mike Fincke, kterému se dcera narodila v červnu 2004

Právě Bresnik nejvíce doufal v plánovaný páteční návrat, který se ještě musel potvrdit.

"NASA vyhodnotí podmínky počasí v Kennedyho centru předtím, než povolí Atlantisu a jeho posádce přistát,“ uvedla dříve americká kosmická během agentura. "Jestliže se v pátek nebo v sobotu na Floridu vrátí špatné počasí, bude v neděli připravena na přistání základna Edwards v Kalifornii," dodala. Počasí však bylo nad Floridou dobré, a tak dala souhlas s prvním možný termínem přistání. 

Raketoplán k mezinárodní stanici ISS přivezl náhradní díly, které mají prodloužit její životnost a zajistit její funkčnost v době, kdy bude už flotila stárnoucích raketoplánů vyřazena a veškeré zásobování budou obstarávat ruské rakety Sojuz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám