Hlavní obsah

LED diody začínají vytlačovat klasické zdroje světla

Právo, Petr Kotek

LED dioda, donedávna spíš zajímavá hračka než věc denní potřeby, si začíná důrazně říkat o své místo na slunci, přesněji řečeno v temných koutech a neosvětlených prostorách. Technologie LED je sice známá už několik desítek let, podle odborníků však teprve teď její přínosy začaly převažovat nad nevýhodami a světelná řešení založená na bázi LED se stala plnohodnotnou náhradou klasických zdrojů světla.

Článek

Světelný výkon LED (Light Emitting Diode – světlo vyzařující dioda) konečně dosáhl potřebných parametrů. LED navíc přináší novou možnost: jednoduše a účinně lze měnit barvu vyzařovaného světla.

Osvětlení pomáhá léčit

„Možnost barevného osvětlení nám otevírá brány do nového světa. Do světa, kde už nevládne jenom světlo a tma, ale kde barvy vytvářejí prostředí příjemné a přirozené, kde okolí reaguje na naše potřeby, na naši přítomnost, či dokonce na naši náladu,“ říká Filip Müller ze společnosti Philips. „Pomocí LED technologií dáváme uživatelům možnost, aby ovlivňovali prostředí, ve kterém žijí, a pomocí světla ho přizpůsobovali svým potřebám,“ pokračuje.

LED technologie podle Müllera nachází využití v řadě oblastí, od architektury přes zábavní průmysl až po uplatnění v medicíně. Je totiž prokázáno, že vhodně zvolené nebo přizpůsobitelné osvětlení má pozitivní vliv na léčbu.

Bazénky změní barvu podle teploty vody

Možnost měnit barvu světla je však jen jednou z výjimečných vlastností technologie LED, která posiluje svou pozici jak v oblasti interiérového, tak i exteriérového osvětlení. Příkladem může být připravovaný projekt plaveckého bazénu v Pardubicích, na kterém spolupracuje společnost Philips.

Součástí vybavení interiéru jsou barevná LED podvodní svítidla instalovaná ve vířivkách, vlnobití či divoké vodě, duhový vodopád, UFO s LED displejem s nízkým rozlišením a další. V interiéru bazénu nalezneme také několik interaktivních LED řešení, mezi která patří bazénky barevně reagující na teplotu vody, stůl s LED dlaždicemi, které detekují položení předmětu, nebo barevně nasvícené sloupy v brouzdališti, které budou moci ovládat samotné děti.

Diody svítí na Portheimce

V exteriérovém osvětlení pronikají technologie LED stále víc do osvětlování veřejných prostor, kde se sází zejména na design a osvětlení městské architektury. LED řešení společnosti Philips již stála za realizací několika zajímavých projektů veřejného osvětlení, jako je například cesta u parku Portheimka v Praze, cyklostezka v Amsterodamu či obytná zóna v Tilburgu (Holandsko).

Díky neustálému vývoji a zlepšování parametrů lze očekávat, že se LED technologie uplatní v brzké době více i v osvětlení veřejných komunikací, kde zatím díky svojí vysoké účinnosti drží prvenství vysokotlaké výbojové zdroje. Jako jednu z novinek plánuje příští rok Philips uvést na trh unikátní svítidlo "G-LED" pro osvětlení všech druhů komunikací od nejmenších až po dálnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám