Hlavní obsah

Pacient byl podle testů 23 let v kómatu, ve skutečnosti byl stále při vědomí

Novinky, Vladimír Michna
Londýn

U pacienta ve Velké Británii lékaři předpokládali, že je 23 let v kómatu, a přitom byl při vědomí. Vyšlo to najevo v neděli. Nešťastným člověkem byl student Rom Houben, který byl špatně diagnostikován po autonehodě. Uvedl to MailOnline.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neměl žádnou možnost, jak říct lékařům, rodině nebo přátelům, že slyšel každé slovo, které před ním řekli. “Křičel jsem, ale nebylo nic slyšet,” říká nyní 46letý muž.

Lékaři provedli celou škálu obvyklých testů kómatu, poté zkonstatovali, že jeho vědomí je “zaniklé”. Před třemi lety ale nové scanování ukázalo, že jeho mozek po celý čas téměř zcela fungoval. Houben tento moment popsal jako “druhé narození”.

Nová terapie mu nyní umožnila vyjadřovat jeho myšlenky prostřednictvím zpráv na obrazovce počítače.

“Celou dobu jsem doslova snil o lepším životě. Frustrace je slabé slovo pro vyjádření toho, co jsem cítil,” přiznal Houben. Jeho příběh byl teprve nyní zveřejněn v lékařských novinách. Autor článku, neurolog Steven Laureys, je tím, kdo Houbena přivedl zpět do normálního života.

“Medicínská zlepšení ho dostihla,” řekl Laureys. Věří také, že podobných případů je více. Takové šokující zjištění navíc může znovu rozvířit debatu o právu na eutanazii, pokud je u  pacientů chybně určeno, že jsou ve vegetativním stavu.

Všechny testy byly chybné

Houben, dříve nadšenec do bojových umění, byl paralyzován v roce 1983. Lékaři z belgického Zolderu provedli mezinárodně uznávaný test hodnotící pacientovy oči a verbální a motorické schopnosti. Ve všech případech byl však Houben ohodnocen nesprávně.

Teprve znovuotevření tohoto případu Univerzitou v Liege ukázalo, že ztratil kontrolu nad svým tělem, ale byl si stále plně vědom, co se kolem něj děje.

Chci číst, mluvit s přáteli přes počítač a užívat si života, když lidé vědí, že nejsem mrtvý
Rom Houben

Houben již zřejmě nikdy neopustí nemocnici, ale nyní má vedle svého počítače nad postelí také zařízení, které mu umožňuje číst knihy, když leží.

“Chci číst, mluvit s přáteli přes počítač a užívat si života, když lidé vědí, že nejsem mrtvý,” říká Houben.

Lékaři plánují, že prověří i další podobné případy. “Jen například v Německu každý rok 100 tisíc lidí prodělá různé traumatické úrazy mozku. Přibližně tři tisíce až pět tisíc za rok zůstane uvězněno v přechodném stavu - žijí dál, aniž by se kdy měli zcela vrátit zpět,” řekl Laureys.

Již se staly mnohé případy, kdy lidé v kómatu a ve vegetativním stavu náhle procitli. Před 20 lety se z ročního komatu probudila 86letá Cariie Coonsová. Po probuzení začala normálně jíst a mluvit. A to jen několik dnů před jejím probuzením soudce rozhodl o tom, že jí bude odstraněna trubice přivádějící do jejího těla živiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám