Hlavní obsah

Opiáty mohou přispívat k rozvoji rakoviny

Boston

Laboratorní testy ukázaly, že opiáty používané k tlumení silných bolestí po operacích nebo při zhoubných nádorech mohou napomáhat šíření rakoviny. Vedou k rozšiřování cévek, které rakovinové buňky vyživují a zásobují kyslíkem.

Článek

O nebezpečí opiátů a zejména morfia informovali američtí vědci na setkání Americké asociace pro výzkum rakoviny v Bostonu s tím, že našli lék, který tyto účinky potlačuje.

Patrick Singleton z Chicagské university na setkání informoval o výsledcích testů. Morfium nejen posiluje cévy, ale také usnadňuje rakovině, aby napadala další tkáně a takto se šířila. Dodal, že tento efekt může potlačit methylnaltrexon (MNTX), který byl využíván k uvolnění zácpy vyvolané morfiem. MNTX přitom nijak neovlivňuje schopnosti morfia a dalších opiátů tlumit bolest.

Testy prokázaly že MNTX nasazené u myší s rakovinou potlačilo vliv opiátů, které napomáhají šíření rakoviny. Omezilo metastázování rakoviny o devadesát procent.

„Pokud to bude potvrzeno klinicky, mohlo by to změnit, jak provádět anestézi u pacientů s rakovinou,“ uvedl Singleton, který je autorem zprávy. „Současně to naznačuje potenciální možné nové aplikace pro tuto novou skupinu léků.“

Výzkum byl zahájen poté, co jeho kolega anesteziolog Jonathan Moss si všiml, že někteří pacienti, kteří dostávali MNTX žili déle, než se očekávalo.

Laura Bellová, které zkoumá rakovinu v Británii ale uvedla, že je ještě příliš brzo a to, aby se dalo skutečně říci, že léky proti bolesti na bázi opiátů mají efekt na šíření rakoviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám