Hlavní obsah

Transcendentální meditace snižuje rizika srdečních chorob, tvrdí vědci

Novinky, Vladimír Michna

Transcendentální meditace může omezit rizika srdečních onemocnění a snížit počet úmrtí na tyto choroby, zjistili američtí vědci. Informovala o tom v úterý BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vědci zkoumali 201 Afroameričanů, které vyzvali, aby meditovali nebo provedli změny ve svém životě. Po devíti letech se u zkoumaných pacientů, kteří meditovali, snížila úmrtnost, infarkty a mrtvice o 47 procent.

Výzkum prováděla Medical College ve Wisconsinu společně s Maharišiho univerzitou v Iowě.

Toto je první kontrolovaný klinický test, který ukázal, že dlouhodobé snížení stresu redukuje rizika kardiovaskulárních  chorob.
vedoucí výzkumu Robert Schneider

Afroamerické ženy a muži měli průměrný věk 59 let a všichni měli zúžené arterie u srdce.

Meditační skupina cvičila dvoufázově každý den 20 minut. Skupina „změny životního stylu“ chodila na vzdělávací hodiny ohledně tradičních rizikových faktorů pro srdce. U této skupiny se snížil krevní tlak a u některých jejích členů se snížil stres.

„Toto je první kontrolovaný klinický test, který ukázal, že dlouhodobé snížení stresu redukuje rizika kardiovaskulárních chorob,“ řekl vedoucí výzkumu Robert Schneider. Podle jeho kolegů výsledky nejsou až tak překvapivé. Psychika má totiž velký vliv na fyzickou stránku organismu a naopak.

Transcendentální meditace
- založena v Indii v roce 1955 Mahariším Mahešmem Jogim
- v 60. letech ji proslavili členové Beatles, kteří jezdili do Indie se meditaci učit
- podle Maharišiho nadace jde o program zdokonalování vědomí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám