Hlavní obsah

Festival studentské tvorby Famufest začal v Divadle Archa

Praha

V pražském Divadle Archa začala ve čtvrtek prvními projekcemi každoroční přehlídka tvorby studentů Filmové a televizní akademie múzických umění Famufest. Do neděle 15. listopadu nabídne více než stovku filmů v soutěžních i nesoutěžních sekcích.

Článek

Prostory této scény jsou vyhrazeny i úryvkům z nerealizovaných scénářů a vybraným fotografickým kolekcím. Doprovodný program nabídne přednášky filmových osobností a každodenní koncerty.

Festival zahájila projekce celovečerního filmu Jitky Rudolfové Zoufalci. Hlavní roli v této realistické komedii o šestici bilancujících třicátníků ztvárnila Simona Babčáková.

Tato přehlídka studentské tvorby prestižní pražské školy každoročně přináší kolekci nových filmů, nerealizovaných scénářů a fotografií, které tu za uplynulý rok vznikly. Soutěžní i nesoutěžní sekce slouží jako přehlídka mladého českého filmu i možnost konfrontace s aktuálním stavem tvůrčího filmového vzdělání.

"Velký sál divadla Archa bude místem projekcí soutěžních filmů, v malém sále se budou střídat bloky nesoutěžní tvorby s přednáškami předních českých filmových tvůrců," řekl mluvčí přehlídky Martin Melichar.

Grafiku určil Fantomas

Letošní koncepci svého festivalu založili studenti na postavě Fantomase. Ten je základním prvkem grafické podoby a objevil se i v televizní a rozhlasové znělce. Zároveň reprezentuje hlavní myšlenku celého festivalu, protože je nedostižitelnou postavou, která byla vždy svým uvažováním a technickým zázemím napřed.

"Fantomas zastupuje ideu filmové iluze. Reprezentuje postavu, která nastavuje studentům, jejich tvorbě i samotné škole zrcadlo. V duchu této myšlenky budou uvedeny všechny soutěžní filmy poprvé v historii této přehlídky s anglickými titulky. Zadarmo bude k dispozici rozšířený anglicko-český katalog s představením všech jedenácti kateder FAMU a s rozhovory s jejich zástupci," dodal Melichar. Fantomas dal tvář a podobu i letošní festivalovým cenám. Uděleno jich bude čtrnáct a navíc dvě nestatutární ocenění. Jejich garanty jsou například filmové festivaly včetně karlovarského, plzeňského Finále, přehlídky dokumentárních snímků v Jihlavě, Anifestu a Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

Ceny předají v neděli

Vyhlášení a předání cen bude na programu v neděli 15. listopadu vpodvečer ve velkém sále divadla Archa a bude spojeno s projekcí vítězných filmů. Ve třech porotách zasednou například producent Vratislav Šlajer, kameraman Alexandr Šurkala, filmový historik Jaroslav Sedláček, režiséři Radim Špaček a Tomáš Mašín, překladatelka Dana Hábová, šéfdramaturg České televize a prozaik David Zábranský. Karel Císař a Michaela Thelenová rozhodnou o vítězi kategorie fotografií.

Každý večer čeká návštěvníky Famufestu zajímavý hudební program, který slibuje například vystoupení americké indie-folkové kapely Vetiver, španělského breakbeatového uskupení Telephunken či izraelská dvojice TV Buddhas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám