Hlavní obsah

Národní cenu za studentský design dostaly botasky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní cenu za studentský design získali Jakub Korouš a Jan Kloss, studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP), za nové modely sportovních bot pro značku Botas. Boty, které jsou od letošního roku v prodeji, stačily sklidit již několik cen. I v rámci soutěže o nejlepší studentský design za ně Korouš s Klossem dostali dalších deset, většinou firemních cen.

Článek

Spolu s dalšími oceněnými i některými soutěžními návrhy jsou vítězné boty vystaveny v expozici Nový (z)boží 2009! v sídle Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí. Pořadatelé udělili vedle Národní ceny za design ještě sedm cen Excelentní studentský design a 13 ocenění Dobrý studentský design, informovala dnes novináře organizátorka Lenka Žižková.

Boty, tramvaj a zase boty

VŠUP bodovala mezi sedmi excelentními designéry pětkrát. Dvakrát cenu dostal návrh tramvaje, Vojtěch Linhart (VŠUP) ji má za rekonstrukci tramvaje, Anna Marešová z Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně za návrh tramvaje pro Prahu. Její projekt vychází z prvního tramvajového vozu architekta Jana Kotěry z přelomu 19. a 20. století. Jako excelentní porotci označili i práci jediné středoškolačky mezi oceněnými v této kategorii, Magdaleny Drdové ze Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti. Navrhla kolekci letní obuvi pro předškolní věk.

Boty firmy Botas ze Skutče daly v tuzemsku jméno sportovní obuvi a stojí i za mnoha úspěchy českých sportovců. S modelem dnes známým jako Classic přišel Botas v roce 1966, v 80. letech se modernizoval a velký comeback zaznamenal v roce 2005, kdy se botasky zařadily mezi 100 českých designérských ikon. V roce 2007 si je vybrali Kloss a Korouš jako základ pro svůj školní projekt Botas 66 a vyhráli s ním cenu za Evropský design. Se společností Botas pak vznikla první kolekce 13 modelů pro sezonu 2009/10, které dostaly cenu v prestižní soutěž Czech Grand Design 2008.

Design Cabinet CZ

Národní cenu za studentský design vyhlásil poprvé loni Design Cabinet CZ. Navazuje na soutěže, které organizovalo od roku 1991 do roku 2007 státem podporované Design centrum. Do soutěže se hlásilo stále více studentů, od roku 2004 se proto osamostatnila pod názvem Studentský design. Vláda Design centrum v roce 2007 zrušila. Aby nezanikla také celostátní soutěž mladých tvůrců, založil bývalý pražský tým Design centra ČR Design Cabinet CZ, který funguje pod křídly Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 212 studentů s 198 pracemi z 18 středních a vyšších odborných škol a z 15 vysokých škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám