Hlavní obsah

SANEP: Většina veřejnosti bibli nečetla, povědomí o ní ale má

Většina Čechů přiznává, že nikdy nečetla bibli. Její příběhy ale zná. Podle dnes zveřejněného internetového průzkumu společnosti SANEP bibli nečetlo 79 procent dotázaných, tři procenta občanů ji čtou často a 18 procent občas. Přesto 70 procent lidí tvrdí, že biblické příběhy zná.

Článek

Podle analytiků je tedy evidentní, že lidé znají bibli hlavně z filmů, rozhlasu a literární tvorby, která některé její části cituje nebo na ně odkazuje. Hlubší znalosti bible má pětina veřejnosti.

Třiačtyřicet procent Čechů ale považuje bibli v dnešní době za prospěšnou. S tím nesouhlasí 29 procent veřejnosti.

Patnáct procent lidí vlastní bibli jako rodinné dědictví, 14 procent ji dostalo jako dárek a sedm procent respondentů si ji koupilo. Šest procent Čechů pak vůbec netuší, jestli v domácnosti tuto knihu má. Jsou to nejčastěji mladí ve věku 18 až 22 let.

Pět procent lidí zvažuje, že si koupí nový český překlad bible s názvem Bible, překlad 21. století. Jde hlavně o středoškoláky a vysokoškoláky ve věku 35 až 50 let. Procento dotázaných si ho už koupilo. Osmdesát procent veřejnosti ale o tomto vydání vůbec neví.

Kniha "Bible, překlad 21. století" se na trhu objevila na jaře. Tým překladatelů se v ní pokusil převést bibli do moderní češtiny blízké současné generaci, což ocenili někteří zástupci křesťanských církví. Jiní ale upozorňovali na obtížnost využití textu při liturgii. Čeští a moravští biskupové také upozorňovali na nepřesnosti v textu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám