Hlavní obsah

Kůň má k člověku geneticky blíž než pes, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Genetické informace koně mají ke genomu člověka blíže než genetické informace psa. Ve studii, která byla zveřejněna v americkém časopise Science, to tvrdí vědci z amerického Massachusettského technologického institutu (MIT) a Harvardovy univerzity.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kůň má podle vědců k člověku geneticky blíž než pes

Článek

Američtí vědci pracovali na úplném popsání koňského genomu - tedy na popsání veškerých genetických informací uložených v DNA koně.

Američtí vědci pracovali na úplném popsání koňského genomu - tedy na popsání veškerých genetických informací uložených v DNA koně. "Koně a lidé trpí podobnými nemocemi, takže identifikace 'viníka' u koně slibuje to, že se zlepší naše znalosti o nemocech u lidí i koní," uvedla spoluautorka studie Kerstin Lindbladová Tohová. Podle ní koně trpí více než 90 dědičnými chorobami, které se podobají dědičným onemocněním postihujícím člověka.

Sedmnáct z celkem 32 párů chromozomů u koně jsou podobné chromozomům lidským, uvádí studie. Genom koně dohromady tvoří zhruba 2,7 miliardy "písmen" DNA (nukleotidů), zatímco u člověka to jsou 2,9 miliardy. Asi 17.000 z celkem 20.000 genů koně zodpovídajících za produkci bílkovin má podobnou strukturu jako obdobné geny u člověka, myši nebo psa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám