Hlavní obsah

Vysoké školství přineslo Británii 33 miliard liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vysoké školství přineslo v letech 2007 a 2008 britskému hospodářství víc než 33 miliard liber (skoro bilion korun) a zajistilo místa pro skoro tři procenta pracovních sil.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Vysoké školství přineslo v minulém akademickém roce britskému hospodářství nejméně 33 miliard liber

Článek

Při započtení i druhotných účinků jeho působení dosáhl přínos 59 miliard liber, zatímco o pět let dřív to bylo 45 miliard. Uvádí to studie, o níž dnes informuje agentura Reuters. Studii vypracovala Strathclydeská univerzita v Glasgowě. Ta do ní zahrnula 166 britských univerzit a vysokých škol.

Materiál byl zveřejněn krátce poté, co ministr obchodu a podnikání Peter Mandelson řekl, že vysoké školství musí o přispění k růstu země usilovat ještě víc. "Univerzity jsou pro hospodářskou výkonnost země životně důležité a v příštím desetiletí bude jejich význam jenom růst," řekl.

Uvedených 33 miliard liber se rovná 2,3 procenta britského hrubého domácího produktu v roce 2008. Na univerzitách a vysokých školách bylo v hodnoceném období přímo zaměstnáno 374.400 lidí, ale při započtení všech pracovních míst závisejících na vysokém školství se tento údaj zvýšil na 668.500 osob. To bylo 2,6 procenta všech pracovních míst v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám