Hlavní obsah

Internet vrací lidstvu rovnost prvobytně pospolné společnosti, tvrdí vědci

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetový věk vrací lidstvo v jistém smyslu na úroveň prvobytně pospolné společnosti a stírá rozdíly mezi bohatými a chudými. Podle nové studie 26 antropologů, statistiků a ekonomů z institutu v Santa Fe má totiž internet potenciál zajistit rovnoměrnější distribuci bohatství jako v dobách lovců sběračů.

Foto: Profimedia.cz

Klik boží? Internet a nové technologie stírají sociální rozdíly ve společnosti.

Článek

Ve věku internetu již neplatí, že znalosti jsou dostupné pouze bohatým, kteří si mohou dovolit platit školy až po nejvyšší univerzity, které otevírají cestu k dobře placeným místům.

Znalosti se nyní díky internetu dají získávat zdarma v dříve nevídaném rozsahu. Tím se moderní společnosti internetového věku dostávají na úroveň společností lovců sběračů, v nichž je bohatství (znalosti) dostupné a jeho rozdělování je rovnoměrnější.

V moderních západních společnostech je poslední dobou úspěch mnohem více založen na znalostech i  sociálních kontaktech a jejich využívání. Takový kapitál se dětem předává mnohem hůře než půda, dobytek, továrny či peníze. 

Jedna z koordinátorek studie Monique Borgerhoff Mulder upozornila, že právě u loveckých společností poskytovali úspěšní rodiče třikrát vyšší pravděpodobnost svému potomkovi, že bude také úspěšný. Naopak v případě zemědělských společností není třeba na tyto schopnosti a znalosti tolik sázet, jelikož díky bohatým rodičům je pravděpodobnost úspěchu potomků vyšší až jedenáctkrát a u pasteveckých dokonce dvacetkrát.

Internetový návrat k prvobytně pospolnému stavu rozdělování bohatství ovšem podle serveru Register neznamená, že nyní bude odstraněna nerovnost mezi lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám