Hlavní obsah

Vše o vodě má zjistit nový evropský satelit za osm miliard

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská kosmická agentura (ESA) vyslala do vesmíru novou družici SMOS, která tak trochu připomíná vrtulník. Cílem mise je podrobně zanalyzovat části koloběhu životodárné vody. Cílem je vylepšení klimatických modelů a také upřesňování předpovědí především pokud jde o včasné varování před záplavami nebo naopak suchem.

Článek

SMOS vynesla na oběžnou dráhu v pondělí ruská raketa Rokot z kosmodromu v Plesecku krátce před třetí hodinou raní. O 70 minut později se Smos úspěšně oddělil od nosiče a přístroje potvrdily úspěšné zaparkování ve zvolené výšce.

Společně s SMOS vynesla ruská raketa Rokot na orbit i malý pokusný satelit Proba-2, který v příštích dvou letech v kosmu prověří nové technologie, jež by mohly být použity při budoucích misích. Asi 135 kilogramů vážící družice evropské agentury má na své palubě i dva přístroje českých vědců, jež budou analyzovat okolní plazmu.  

ESA vysílá klimatickou armádu

Smos, jehož název je odvozen od počátečních výrazů anglických slov pro vlhkost půdy a slanost oceánu, je podle stanice BBC součástí armády osmi satelitů, kterou ESA rozmístí během následujících let. Všechny mají zpřesnit a rozšířit znalosti o naší planetě a především o klimatu.

„Měli jsme pěkný start. Nejde jen o satelit, je to významná událost. Je to už náš druhý průzkumník s nímž ESA potvrdila, že je světová kosmická agentura, která usiluje a prozkoumání Země a porozumění klimatickým změnám,“ prohlásil generální ředitel ESA Jean-Jacques Dordain.

Jako první začala v rámci velkoryse navrženého programu mise Goce, družice, která mapuje gravitační pole země. Po Smosu má na počátku příštího roku odstartovat Cryosat, který bude měřit především ledovcové pokrývky.

Antény Mirasu budou špiclovat vodu

Asi nejčitelnější je na družici SMOS radiometr Miras, který se podobá lopatkám vrtulníku s osmi metry v průměru. Miras měří vlhkost půdy a slanost oceánu sledováním v odchylkách přirozených mikrovlnných odrazů od povrchu planety. Smos stál 315 miliónů eur (8,3 miliardy korun) a jeho mise má trvat tři roky.

Celkově je na družici 69 antén. Celý systém byl účelně poskládán, aby mohl být vynesen raketou. Ve vesmíru se pak automaticky po vypuštění rozvinul během tří minut.

Pomocí těchto antén mají získat vědci přesnější údaje o koloběhu vody a proměnách její přítomnosti na pevnině, ve vzduchu a v oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám