Hlavní obsah

Zahraniční studenti přinášejí českým VŠ milióny

Právo, Petr Kotek

Někteří z více než 30 000 zahraničních studentů na českých vysokých školách sice studují v českém jazyce a neplatí za to o nic víc než jejich tuzemští spolužáci, většina však volí studijní programy akreditované v dalších jazycích, většinou v angličtině. Za ty pak platí v přepočtu i statisícové částky.

Článek

Počty zahraničních studentů přitom neustále stoupají, dlouhodobě podfinancované české veřejné vysoké školy si tak mohou čím dál více vylepšovat rozpočty, potažmo zvyšovat kvalitu studia.

Například na Technické univerzitě v Liberci loni na podzim studovalo 480 mladých lidí ze zhruba 20 zemí světa, letos jich akademický rok zahájilo o 60 víc. Cizinci tak tvoří více než pět procent z 10 000 studentů liberecké vysoké školy, nejvíce je Slováků.

Školy vyzdvihují „mezinárodní atmosféru“ i hodnocení

Většina škol zdůrazňuje jiné než finanční přínosy plynoucí z účasti zahraničních studentů na výuce. „Přispívají k mezinárodní atmosféře univerzity a přinášejí spousty nových neobvyklých myšlenek,“ vypočítává prorektor ČVUT Jaroslav Kuba. „Značná část z nich v ČR zůstává i po dokončení studia a ti, co se přestěhují zpět, jsou potom jakýmisi vyslanci České republiky,“ zdůrazňuje Kuba.

„Počty zahraničních studentů jsou základem pro všechna mezinárodní hodnocení a svědčí o atraktivitě studijních programů,“ přidává se profesorka Hana Machková, prorektorka pro zahraniční vztahy VŠE.

„Studenti v českých studijních programech mají ze zákona stejné podmínky jako čeští studenti, a tudíž studují zdarma,“ zdůrazňuje Machková.

Ti, kteří v češtině studovat nechtějí nebo nedokážou, ale na VŠE zaplatí například v navazujícím magisterském studijním programu International Business-Central European Business Realities, o který je největší zájem, školné 3600 Eur za akademický rok.

VŠE nabízí také možnost placených semestrálních pobytů v rámci programu CESP (Central and East European Studies), organizuje tzv. study tours a letní univerzity pro zahraniční partnerské školy a nabízí možnost doktorského studia v angličtině.

Filosofové se mají, studují poměrně levně

Ceny na Masarykově univerzitě začínají na 1900 Eurech za akademický rok na  Filozofické fakultě a šplhají se až k 9500 Eur na Lékařské fakultě.

Brno trumfuje Praha: Na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy stojí rok studia všeobecného lékařství 13 000 Eur, budoucí zubaře přijde rok studia v angličtině na 14 500 Eur.

Zahraniční studenti studující v českých studijních programech mají podle platné legislativy stejná práva a povinnosti jako čeští studenti: To znamená,  že za svoje studium nic neplatí, zároveň ale musí absolvovat celé studium v českém jazyce stejně tak jako samotné přijímací řízení, což je do jisté míry znevýhodňuje.

Ve stejném časovém limitu musí zvládnout přijímací testy v češtině, tedy pro ně v cizím jazyce, a to s výsledky srovnatelnými s jejich českými kolegy, kteří mají zkoušku ve své mateřštině.

Samoplátcům přispívají nadace, fondy i samotné školy

„Hovoříme o studentech dvou skupin,“ upozorňuje kancléř Univerzity Hradec Králové Ondřej Tikovský. Jedni jsou s to si náklady hradit samostatně, jiným přispívají speciální nadace a fondy.

„Peníze, které se vyberou, jsou bezezbytku spotřebovány na zajištění inovací studijních materiálů a nákup zahraniční literatury a speciální verze anglického software a odměny učitelů za anglickou výuku,“ zdůrazňuje Tikovský.

Kancléř také připomíná, že v několika případech poskytla a nadále poskytuje Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové pomoc studentům ze zemí bývalého Sovětského svazu, např. v rámci Visegrádského fondu, a ze zemí procházejících demokratizací, jako je Irák a Afghánistán, či zotavujících se z přírodních katastrof, jako je Srí Lanka.

„Momentálně na fakultě studují dva Kambodžané. Děje se tak zpravidla po dohodě se společností Člověk v tísni a jejich studium bývá hrazeno z rozvojového projektu ministerstva školství. V několika případech nastartování takové pomoci hradila sama fakulta ze svého rozpočtu,“ popisuje Tikovský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám