Hlavní obsah

Při porodu umírají na světě každoročně přes dva milióny dětí a matek

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek školeného personálu a nerovnoměrné rozdělení lékařů v různých oblastech světa. To jsou podle zprávy zveřejněné na kongresu Mezinárodní federace gynekologie a porodnictví v Kapském Městě hlavní příčiny, které vedou k otřesným statistickým číslům. Podle nich každoročně na světě zemřou při porodu více než dva milióny dětí a jejich matek.

Článek

Autory výzkumu byli odborníci z organizace Save the Children, Nadace Billa a Melindy Gatesových a Univerzity Johnse Hopkinse, informovaly Zdravotnické noviny. „Ztráta každého lidského života je pro rodinu tragédií, navíc smrt následkem porodních komplikací je tragédií dvojí – většině těchto úmrtí by se totiž dalo lehce předejít,“ upozorňuje Joy Lawnová z organizace Save the Children.

Pomáhá pouze osmina lékařů

Každým rokem se ve světě narodí více než milión mrtvých dětí, přibližně 904 tisíc dalších umírá bezprostředně po porodu. Asi 42 % z půl miliónu úmrtí matek mají na svědomí porodní komplikace.

Nejhorší je situace v zemích Afriky a jižní Asie, a to především v odlehlých venkovských oblastech, jejichž obyvatelé nemají přístup k lékařské péči. Jak zdůrazňují autoři zprávy, zatímco po celém světě pracuje na osm miliónů lékařů, na země, kde je mateřská a novorozenecká úmrtnost nejvyšší, jich připadá pouhý milión.

Poloviny porodů mimo zdravotnická zařízení

Téměř polovina všech porodů, k nimž ve světě dojde, se uskuteční mimo zdravotnická zařízení. Navíc ne všechny takové porody jsou vedeny školeným personálem, například v Africe nedostávají odbornou péči po porodu 4 z 5 dětí narozených v nemocnici.

„Je třeba, aby se na situaci týkající se mateřské a novorozenecké úmrtnosti více upozorňovalo,“ uvedl Gary Darmstadt z Nadace Billa a Melindy Gatesových. „Musíme rovněž najít vhodný způsob, jak zvyšovat kvalitu zdravotnických systémů v rozvojových zemích,“ dodal Darmstadt.

Zpráva rovněž konstatuje, že šanci přežít by mělo mnohem více dětí i matek, pokud by se zvýšila úroveň péče, jíž se jim dostává – ať už zvýšením počtu zdravotnických center nebo vyškolením personálu v základních, život zachraňujících zákrocích.

Česko mezi deseti nejvyspělejšími

Česko patří mezi desítku zemí s nejnižší dětskou úmrtností. Vážným celosvětovým problémem však stále zůstává úmrtnost dětí do pěti let, která je největší v Africe a Asii.

Loni bylo těchto dětských obětí 8,8 miliónu. Afrika a Asie se na tomto počtu podílely 51 % a 42 %. Ještě v roce 1990 zemřelo ve světě 12,5 miliónu těchto malých dětí. Proto například UNICEF považuje nynější stále ještě hrozivá čísla za výrazný pozitivní posun. Polovina úmrtí dětí připadá na Indii, Nigérii, Konžskou demokratickou republiku, Pákistán a Čínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám