Hlavní obsah

Elektrowin zvyšuje sběr vysloužilých elektrospotřebičů, vzdělávací kampaň zaměřuje i na školy

Množství vysloužilých elektrospotřebičů, které od obyvatel převezme k recyklaci a ekologické likvidaci nezisková společnost Elektrowin, se letos zřejmě opět zvýší. V posledních třech letech stouplo vždy o třetinu. Loni firma odebrala 21 200 tun starých přístrojů, za osm měsíců letošního roku jich je už 18 500 tun.

Článek

"Přispěla k tomu i letošní kampaň Zatočte s elektroodpadem!, která se konala v 80 městech," řekl  ředitel zákaznického oddělení firmy Roman Abrham.

"Přispěla k tomu i letošní kampaň Zatočte s elektroodpadem!, která se konala v 80 městech," řekl  ředitel zákaznického oddělení firmy Roman Abrham. Akce odstartovala 22. dubna a skončila dnes v Bystřici pod Hostýnem. Z osmi krajů, v nichž Elektrowin akci pořádal, byl zatím nejúspěšnějším Středočeský. "Je ale třeba brát v úvahu, že počet navštívených měst v jednotlivých krajích nebyl stejný a ještě nemáme k dispozici výsledky z posledních měst, kde se akce konala," uvedl Abrham.

Kampaň Zatočte s elektroodpadem! se ve středních Čechách konala v 15 městech. Lidé při ní odevzdali do přistavených kontejnerů 12,6 tuny nepotřebných elektrospotřebičů, které putovaly k recyklaci či odborné likvidaci. Například v osmi městech Jihočeského kraje se vybralo 5,6 tuny, v 11 městech Jihomoravského kraje 10,8 tuny, v devíti městech Olomouckého kraje 8,7 tuny.

Zatočte s elektroodpadem!

Projekt Zatočte s elektroodpadem! ale není jen výzvou, aby se lidé jednorázově zbavili již nepotřebného elektrozařízení. Zároveň v informačním centru získali informace, které by je měly motivovat k tomu, aby i v budoucnu nakládali s domácími vysloužilými elektrospotřebiči ekologicky a neodkládali je do popelnic. Speciální vzdělávací blok kampaně byl zaměřen i na školy. Podle Abrhama byla kampaň úspěšná a Elektrowin se ji chystá zopakovat příští rok. "Informovanost je jednou z povinností, kterou prostřednictvím našeho kolektivního systému výrobci i touto formou plní," dodal. Osvědčilo se podle něj také spojení informovanosti obyvatel o nutnosti zpětného odběru elektrospotřebičů s nabídkou a možností odevzdání vysloužilého spotřebiče přímo na místě.

Elektrowin byl založen 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče i elektrické a elektronické nástroje. Vytvořil 7100 míst zpětného odběru ve více než 4200 obcích. Za dobu své existence zajistil zpětný odběr téměř 65 000 tun vysloužilých elektrospotřebičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám