Hlavní obsah

Studenti vybrali ve sbírce pro transplantaci dřeně 1,3 mil. korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Více než 1,38 miliónu korun vybrali od roku 2003 do loňska studenti při Sluníčkové sbírce ve prospěch plzeňské Nadace pro transplantaci kostní dřeně. S nápadem přišli studenti Gymnázia Luďka Pika v Plzni, později se k nim připojily školy v dalších pěti městech. Největší podíl na vybrané částce mají stále plzeňští gymnazisté. Ve svém volnu nabízejí dvakrát ročně lidem za dobrovolnou částku vlastnoručně vyrobená sluníčka.

Článek

„V Plzni dnes začala dvoudenní podzimní sbírka, do které se zapojilo na osm desítek studentů,“ řekla Šárka Sebránková z plzeňské Nadace pro transplantaci kostní dřeně.

řekla jejich. „První roky pracovaly děti na benzinových stanicích, myly okna a peníze šly na nadaci, poprvé to bylo v květnu 1996,“ řekla učitelka z Gymnázia Luďka Pika Marie Helmová. Za 13 let tak celkem studenti gymnázia nashromáždili pro nadaci 1,76 milionu korun, vyčíslila.

Sluníčka, která si studenti sami vyrábějí z mouky, soli, vody a lepidla na tapety, nabízejí lidem ve většině plzeňských velkých nákupních center, na hlavním autobusovém i vlakovém nádraží.

Sbírka má podle organizátorů nejen význam v získání peněz pro nadaci, má také osvětový a výchovný efekt. Aktivně zapojuje děti, učí je pomáhat těm, kdo to potřebují, cvičí je ve způsobu komunikace na veřejnosti a dává jim možnost dozvědět se o problematice těžkých nemocí.

„Charitativní sbírku letos podpoří také sportovci z plzeňských prvoligových fotbalových a hokejových klubů FC Viktoria Plzeň a HC Plzeň 1929 při autogramiádě a zábavném programu v úterý 27. října od 16:00 v obchodním centru Tesco na Borských polích,“ doplnila mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Renata Jenšíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám