Hlavní obsah

Na Měsíci jsou obrovské podzemní tunely

Novinky, pst

Měsíc odkryl japonským vědcům další tajemství. Pod jeho povrchem existují tunely, které by se daly využít při budování základny se stálou lidskou posádkou. S budováním umělých tunelů se počítalo v některých plánech. Ovšem existence systému přirozených tunelů a jeskyní by vše usnadnila.

Článek

Při prohlížení snímků měsíčního povrchu, které pořídila japonská sonda Kaguya, objevili vědci díru v povrchu a začali ji propátrávat. Zjistili, že vede do hloubky téměř 80 metrů pod povrchem a ústí do ohromného tunelu, širokého nejméně 365 metrů.

Objev tak poskytl jasný důkaz o existenci velkých podzemních systémů, které zde vytvořily lávové proudy v dávné minulosti. Podobné tunely vědci hypoteticky předpokládali, ovšem chyběly důkazy. Tunely by přitom mohly odstínit životu nepřátelskou radiaci a extrémní změny teplot na měsíčním povrchu.

V minulosti byly potvrzeny stopy po lávové činnosti jen na povrchu. Navíc v mnoha podobných tunelech mohla podle časopisu New Scientist zůstat zatuhlá láva. Nyní však první nález podpořil další hledání obdobných systémů.

Vize osídlení Měsíce tak dostala nové kontury. Kromě potvrzení zásob ledu pod měsíčním povrchem se nyní zdá, že bude možné využít rozsáhlé měsíční tunely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám