Hlavní obsah

Na mzdy absolventů mají známky minimální vliv, kdo si neumí říct o větší plat, ten ostrouhá

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle průzkumu, který se uskutečnil mezi absolventy Masarykovy univerzity v Brně, má na profesní uplatnění a zejména platové ohodnocení absolventů patrně nejmenší vliv tradičně vysoce vyzdvihovaný faktor: studijní výsledky.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Průzkum rozdělil absolventy jednotlivých fakult podle průměru známek do čtyř kategorií: do 1,50, 1,51–2,00, 2,01–2,50 a horší.

Například mezi absolventy ekonomickosprávní fakulty v prvních třech kategoriích dosažené průměrné platy nejprve skutečně klesají – od 27 545 korun u premiantů s průměrem známek do 1,5 po 26 238 Kč pro absolventy, kteří prošli školou s rozmezím 2,01– 2,50.

Ti, kdo zvládli studium takříkajíc s odřenýma ušima, ale po nástupu do zaměstnání vykazují platový průměr 32 333 Kč.

Skromní absolventi, štědré firmy

Čerství absolventi vysokých škol si navíc při nástupu do prvního zaměstnání říkají o menší plat, než jaký by jim byly firmy ochotny nabídnout. Ukázal to průzkum Absolventi a trh práce 2009, který uskutečnila společnost LMC.

Jen 24 % absolventů v průzkumu odpovědělo, že by si řeklo o víc než 25 000 korun. Přitom 44 % dotázaných firem nástupní platy nad touto hranicí navzdory krizi stále nabízejí.

Opatrnost absolventů a jejich snaha neodradit budoucího zaměstnavatele ovšem vyplývá z celkové situace, která je dnes pro mladé lidi bez větší praxe podstatně méně příznivá, než byla ještě před rokem, kdy se o ně zaměstnavatelé přetahovali. Průzkum potvrdil, že zhruba čtvrtina firem omezila nábor na absolventské pozice. Část zaměstnavatelů se chystá absolventům více nabízet různé flexibilní úvazky.

Studenti stále postrádají soft skills

Sami studenti cítí, že školy jim sice většinou poskytují dobrou odbornou průpravu, stále je ale neučí takzvaným soft skills, tedy měkkým dovednostem – především umění komunikovat. Odbornou část vzdělání hodnotí jako dobrou 77 % českých a 72 % slovenských studentů, 45 % Čechů a 41 % Slováků je ale přesvědčeno, že měkkým dovednostem je škola nenaučila.

Firmy přitom tak kritické nejsou. Že se celková úroveň absolventů zvyšuje, a to hlavně právě v těchto měkkých dovednostech, se domnívá 56 % dotázaných zaměstnavatelů. Polovina těchto zaměstnavatelů vidí také pokrok ve znalostech cizích jazyků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám