Hlavní obsah

Kéž jsou vaše fotografie nacpané emocemi, vzkazuje Sára Saudková účastníkům letošní Fotoakademie

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Fotografie je zázrak, protože nám dovoluje zkrotit a zastavit čas a ukázat neuchopitelné: pohyb, lásku, smutek bolest i krásu. Probouzí k životu naše vzpomínky na to, co máme rádi. Kéž jsou vaše fotografie nacpané emocemi a radostí jako vaše hlavy po prvním rande,“ vzkazuje fotografka Sára Saudková účastníkům letošního ročníku Fotoakademie.

Článek

Soutěž pro žáky druhého stupně základních škol a středoškoláky doprovází seriál workshopů ve školách a profesionálních ateliérech, jejichž vyvrcholením je letní škola fotografie. Z vítězných prací pak vznikne výstava Czech Student Photo, která se uskuteční na jaře příštího roku na pražské Staroměstské radnici. Fotoakademie byla letos vyhlášena už popáté.

„Před pěti lety jsme hledali způsob, jak připomenout nedožité 75. narozeniny novináře a spisovatele Oty Pavla, jehož jméno nese naše škola,“ říká ředitelka gymnázia v Praze 5 - Radotíně Jana Hrkalová. „A Ota Pavel byl známý mimo jiné svým blízkým vztahem k fotografii, která umí obrazem nahradit tisíce slov,“ dodává.

Definitivní podobu získala Fotoakademie ve spolupráci s internetovým rádcem fotografů Fotoaparát.cz. „Helena Macenauerová, která tento portál vede, měla v té době připravený trochu podobný projekt, spojily jsme tedy to nejlepší z obou,“ vysvětluje Hrkalová.

Odborná porota, ve které kromě Sáry Saudkové a dalších profesionálních fotografů zasedne třeba horolezec Radek Jaroš, bude stejně jako v předchozích ročnících hodnotit práce zařazené do pěti tematických celků. Letos to budou „Hra světel“, „Svět mýma očima“, „Kouzelná úhlopříčka“, „Voda“ a „Momentky zvířat“. Témata jsou společná pro obě kategorie - žáky 2. stupně ZŠ a studenty SŠ. Další informace najdou zájemci na internetových stránkách Fotoakademie.

„Jako partneři jsme do projektu šli hlavně s tím, že nabídneme mladým lidem rozumnou a tvořivou alternativu k jiným způsobům trávení volného času,“ vysvětluje Ondřej Typolt z Olymups Czech Group. Jeho firma dodává ceny pro vítěze, špičkové digitální fotoaparáty. Podle Typolta je mimochodem v podstatě jedno, jaký přístroj drží fotograf v ruce. „Fotografie je především projevem vašich emocí, vašeho vidění světa,“ říká.

Reklama

Výběr článků

Načítám