Hlavní obsah

Akademický senát UK chce znovu jako rektora Václava Hampla

Právo, Petr Kotek
Praha

Akademický senát Univerzity Karlovy v Praze (UK) dnes zvolil kandidátem na funkci rektora profesora Václava Hampla. Rektora UK jmenuje na základě návrhu senátu prezident České republiky. Funkční období rektorovi začíná dnem, ke kterému byl do této funkce jmenován.

Článek

Z celkového počtu senátorů AS UK (70 osob) se dnešního hlasování zúčastnilo 61 senátorů a senátorek. Stávající rektor Hampl byl jediným kandidátem. První čtyřleté funkční období končí Hamplovi  na konci ledna 2010. Druhé  - opět čtyřleté funkční období - začíná dne 1. února 2010.

Václav Hampl považuje za absolutní prioritu zakotvení UK jako vrcholného vědeckého a vzdělávacího centra v České republice a Střední Evropě. Na předvolebním představení shrnul svoji vizi pro další funkční období do anagramu ODKAZ - Otevřenost, Dynamika, Kvalita, Autonomie a Znalosti. Podrobné teze programu profesora lékařské fyziologie Václava Hampla naleznete zde.

Akademický senát UK

Akademický senát Univerzity Karlovy v Praze je samosprávným zastupitelským akademickým orgánem. Vznikl po listopadové revoluci 1989, kdy se na Univerzitě Karlově začal rodit moderní vysokoškolský život.

Kroky ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy směřující k decentralizaci řízení vysokých škol z počátku ledna 1990 umožnily, aby na UK vznikla na základě zásad zákona o vysokých školách ze dne 5. ledna 1990 Akademická rada. Ta sestávala z delegátů 15 fakult. První zasedání Rady se konalo 12. ledna 1990, Rada na něm zorganizovala volbu rektora a schválila prozatímní Statut Univerzity, který obsahoval základní ustanovení o působení Rady.

Prvním předsedou Akademické rady byl zvolen Ivan Wilhelm. Volba rektora se uskutečnila 18. ledna 1990 a následně 16. ledna 1990 rada schválila rektorem Radimem Paloušem navržené čtyři nové prorektory.

Dalším významným krokem bylo 9. března 1990 schválení návrhu změny Prozatímního Statutu, kterou došlo ke změně názvu Akademické rady na Akademický senát Univerzity Karlovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám