Hlavní obsah

Malí Češi jsou stále obéznější, hýbou se jen o prázdninách

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadváhou či obezitou trpí v Česku každé šesté dítě, ještě před osmi lety to bylo „jen“ každé desáté. Lékaři bijí na poplach, tělocvikáři přepisují školní osnovy, autoři různých projektů se snaží tento nepříznivý vývoj zvrátit. Na jednom se totiž shodují všichni: sezením u televize malí Češi kila neshodí, nejdřív se musejí začít hýbat alespoň tak, jak to dělali v jejich věku rodiče.

Článek

Například na Středním odborném učilišti ve Vyškově zvládnou běh na dva kilometry jen čtyři žáci,  po laně vyšplhá pouze jediný z celé třídy, uvedla nedávno TV Prima. „Většina dětí požaduje současně s jejich rodiči omluvení z delších běhů. Je to tím, že ty děti nejsou vůbec trénované,“ konstatuje lékařka Marie Duřpechtová.

Prázdniny to nezachrání

Po návratu z prázdnin do škol děti téměř přestanou sportovat a omezí pohyb jen na školní tělocvik. Z průzkumu agentury STEM/MARK vyplynulo, že zatímco o letních prázdninách sportovala denně nebo téměř denně polovina dětí, ve školním roce pětina. Většina tráví čas u počítače nebo televize.

„Normálnímu pohybu, jako jsou výlety a pohyb venku s kamarády, se o prázdninách věnovaly dvě třetiny dětí. Během školního roku už jen necelá polovina. Děti sportují ve školním roce nejčastěji dvakrát až třikrát týdně, což odpovídá počtu hodin tělesné výchovy,“ sdělila ČTK manažerka projektu Hravě žij zdravě Eva Petrášová.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že pro značnou část dětí představuje školní tělocvik jediný zdroj aktivního pohybu. „U počítače přitom téměř každý den sedí dvě třetiny dětí, u televize dokonce 87 procent dětí,“ uvedla Petrášová.

Projekty se snaží pomoci dětem i rodičům

Projekt Hravě žij zdravě se zaměřuje na propagaci zdravého životního stylu dětí. Letos se koná již třetí ročník.

Pomoci najít pro dítě aktivní náplň volného času se pokouší také projekt Aktivní dítě. Nabízí internetovou databázi tisíců aktivit a zájmových kroužků. Na webových stránkách můžete vyhledávat kroužky buď podle města či kraje, nebo podle konkrétního zaměření. Vedle databáze navíc přinášejí stránky i osobní tipy a zkušenosti.

Aktivitaprázdniny v procentechškolní rok v procentech
hodně aktivní sport a hry až do zpocení4921
normální pohyb, výlet, pobyt venku s kamarády6746
sledování televize8187
sezení u počítače5566
čtení, kreslení, šachy a jiná odpočinková činnost2229

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám