Hlavní obsah

Století budou mít těla padesátiletých, slibují britští vědci

Leeds

S prodlužujícím se věkem řeší vědci a lékaři problém, jak zajistit lidem plně aktivní život i po padesátce. Podle britských expertů by tohoto cíle mělo být možné dosáhnout během třiceti až padesáti let. Tvrdí to odborníci z university v Leedsu, která rozběhla program 50 aktivních let po 50, uvádí BBC.

Foto: Profimedia.cz

Umělý kyčelní kloub

Článek

Program, na který bylo vyčleněno na pět let padesát miliónů liber s cílem najít nové technologie, je reakcí na fakt, že polovina dětí, které se nyní narodí v Británii, se kvůli lepším životním standardům, dožijí sta let.

Experti se soustředí na několik oblastí, jednou jsou nové materiály pro umělé klouby. V současné době vydrží umělý kyčelní kloub dvacet let. Cílem je, aby vyrdržel celý život. To by měla umožnit kombinace slitiny chromu s kobaltem a keramická hlava kloubu. Ta by měla vydržet 100 miliónů kroků, která by měl padesátiletý udělat do svých stých narozenin, uvedl profesor John Fischer.

Profesorka Eileen Ingahmová se svým týmem pracuje na novém způsobu získávání tkáně a orgánů k transplantaci, které by si tělo vytvářelo samo. Cílem je obejít nutnost potlačovat imunitní reakci, aby cizí orgán nebyl odmítnut.

Za pomocí této techniky se jí podařilo už vytvořit funkční srdeční chlopně. Používá chlopeň dárce, lidského či prasečího. Postupně z ní odstraňuje buňky tkáně, až zůstane jen skelet, který tělo pacienta neodmítne. Skelet pak vyplní buňky člověka, jemuž je skelet transplantován.

Podle Ingahmové se možnosti této metody prokázaly při testech u zvířat. Metoda pak byla uplatněna u 40 Brazilců.

Profesorka nyní pracuje na uplatnění této metody při transplantacích kůže popáleným.

Podle profesorky Christine Doylové ze společnosti Xeno medical je svatým grálem vyvinout takové technologie, aby se odstranila závislost na orgánech dárců. To ale podle ní potrvá třicet až padesát let i proto, že u každého jednotlivého orgánu jsou potřeba individuální testy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám