Hlavní obsah

Mezi gamblery přibyli žáci a studenti

ČTK, ťas

S diagnózou chorobného hráčství se v Česku loni léčilo 1865 lidí. Podíl pacientů ve věku od 15 do 19 let se zvýšil z předloňských šesti procent na více než 11 procent z celkového počtu. Vyplývá to z posledních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Foto: Právo

Hrací automaty jsou pro gamblery neodolatelné, na věku příliš nezáleží

Článek

V ambulantních zařízeních se loni léčilo 1383 pacientů, což je asi o 100 více než předloni. V lůžkových odděleních psychiatrických léčeben a nemocnic se léčilo 482 lidí, přibližně stejně jako v roce 2007. Léčících se mužů je asi patnáctkrát více než závislých žen. Největší podíl léčících se závislých hráčů je v Moravskoslezském kraji, téměř 25 pacientů na 100 000 obyvatel. Následují kraje Olomoucký a Plzeňský. Nejmenší podíl hráčů registruje kraj Liberecký, uvádí zpráva ÚZIS.

Růst podílu pacientů od 15 do 19 let z předloňských šesti procent na více než 11 procent v roce 2008 je způsoben tím, že v minulých letech byly problémy mladistvých spojené s počítači diagnostikovány jako poruchy chování. Nyní tyto problémy lékaři diagnostikují jako patologické hráčství.

V roce 2008 se nicméně ve srovnání s rokem 2003 u této věkové skupiny téměř o polovinu snížil počet hospitalizací. U pacientů ve věku 20 až 24 let se snížil o třicet procent.

Dluhy, nezaměstnanost, zločin

Patologičtí hráči, nazývaní také gambleři, se mohou velmi zadlužit, riskovat své zaměstnání, nebo i porušovat zákon, aby získali peníze nebo se vyhnuli placení dluhů. Postižení popisují silné puzení ke hře, které se často zvyšuje v dobách, kdy je život stresující.

S diagnózou hráčství bylo ročně ambulantně ošetřeno průměrně 1350 pacientů. Na celkovém počtu pacientů v ambulancích psychiatrů se ročně patologičtí hráči podíleli asi 0,3 procenta. V roce 2008 se hráči léčili ve 263 zdravotnických zařízeních. Psychiatrické léčebny a psychiatrická oddělení nemocnic evidují v průměru 540 hospitalizací s diagnózou hráčství ročně. Oproti roku 2003 klesl počet hráčů léčících se v lůžkových odděleních těchto zařízení o šest procent.

Češi prosázejí 100 miliard ročně

Loni Češi prosázeli přes 100 miliard korun. Ocitli se tak na čelném místě ze zemí střední Evropy. Pokusy o omezení či větší zdanění hazardu se čas od času na politické scéně objeví, nicméně bez valného výsledku. Hovoří se o silné lobby herních společností. Návrh, který má podstatně omezit hazard v Česku, nyní poslali do sněmovny lidovci. Ministr financí Eduard Janota připravuje vlastní návrh, hotov ho chce mít do konce října. Návrh změny zákona o loteriích má připraveno i hlavní město Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám