Hlavní obsah

Kritici Nobelových cen vybrali čtyři alternativní laureáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Letošní alternativní Nobelovu cenu získal klimatolog z Kanady, ochránce pralesů z Konga, novozélandský bojovník proti atomovým zbraním a lékařka chudých z Etiopie. Cena se uděluje od roku 1980. Získávají ji čtyři osobnosti či organizace za svou snahu o mír, odzbrojení, ochranu životního prostředí či sociální spravedlnost, které podle kritiků přišly při udílení Nobelových cen zkrátka.

Foto: Profimedia.cz

Japonský zoolog David Suzuki

Článek

"Letošní nositelé ceny konkrétně ukazují, co se může a musí udělat, aby se omezily změny klimatu, svět se zbavil jaderných zbraní a životně důležitá lékařská péče byla i pro chudé a znevýhodněné," zdůvodnila porota své rozhodnutí. Podle porotců je boj proti změnám klimatu "pomalý a nedostatečný", hrozba jaderných zbraní roste a to, "že tolik chudých lidí trpí léčitelnými nemocemi, je hanba lidstva".

Jedním z nositelů letošních "Right Livelihood Awards", jak se alternativní ocenění k Nobelově ceně jmenuje, je třiasedmdesátiletý kanadský zoolog David Suzuki, který pochází z Japonska. Už léta se snaží prosazovat větší společenskou odpovědnost vědy. Změny klimatu vysvětluje lidem ve svém populárním televizním pořadu, který kanadská televize CBC prodala do 80 zemí. Napsal i 43 knih, z toho 17 pro děti.

Osmačtyřicetiletý biolog René Ngongo založil v roce 1994 v Kongu organizaci na ochranu životního prostředí Ocean, která bojuje za zachování pralesů v této africké zemi. Ročně na světě zmizí kolem 13 miliónů hektarů pralesů. Porota Ngonga ocenila za jeho "odvahu postavit se všem silám, které deštný prales v Kongu ničí".

Sedmačtyřicetiletý pedagog Alyn Ware začal svůj boj proti jaderným zbraním před dvěma desetiletími vzdělávacími projekty pro novozélandské školáky. V roce 2002 založil mezinárodní sdružení členů parlamentů, které si za svůj cíl zvolilo jaderné odzbrojení a podílelo se na vypracování dohody k tomuto tématu.

Pětaosmdesátiletá lékařka Catherine Hemlinová se narodila v Austrálii a v roce 1959 přijela do Etiopie. Se svým manželem založila nemocnici, kde ženy bezplatně léčila. Svou činností "vrátila zdraví, naději a důstojnost tisícům nejchudších afrických žen", uvedla porota.

Alternativní cenu k cenám Nobelovým založil německo-švédský filantrop Jakob von Uexküll. Letos budou slavnostně předány 4. prosince ve švédském parlamentu. Suzuki by měl obdržet čestnou cenu, zbývající trojice by si měla rozdělit 150 000 eur (asi 3,75 miliónu korun). Porota letos vybírala z 82 kandidátů ze 46 států. Z rozvojových zemí pocházelo 46 nominovaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám