Hlavní obsah

Archeologové objevili Modré Stonehenge, poslední díl dávného komplexu

Právo, znk

Britským archeologům se podařil extra kousek: objevili základy kruhovité stavby, která byla podle nich napojena na světoznámý kamenný komplex Stonehenge. Památník už dostal jméno „Modré Stonehenge“ podle zabarvení obřích kamenů, které jej kdysi tvořily. Informoval o tom včera deník The Guardian.

Foto: archiv, Právo

Stonehenge

Článek

Modré Stonehenge se nachází na západním břehu řeky Avony zhruba dva kilometry od proslulé stavby, která leží na Salisburské pláni. V minulosti se skládalo z 25 kamenů, které vytvářely kruh o průměru asi 10 metrů obehnaný širokým příkopem a valem, vysvětlil vedoucí týmu Stonehenge Riverside Project Mike Parker Pearson ze Sheffieldské univerzity.

Příkop byl vybudován kolem roku 2 400 př. n. l. Podle hrotů šípů, které archeologové našli uvnitř kruhu, byla konstrukce vztyčena zhruba o 500 let dříve. Kameny z doleritu, pocházející z velšské pahorkatiny Preseli, byly z místa odstraněny před tisíci lety a dnes po nich zůstaly jen jámy, ve kterých původně „seděly“.

Cesta do říše mrtvých

„Nově objevený kruh a příkop by měly být považovány za integrální součást Stonehenge a ne za oddělenou stavbu,“ zdůraznil Josh Pollard z university v Bristolu. Modré Stonehenge totiž podle vědců značilo konec ceremoniální cesty, která vede od Stonehenge k Avoně a byla postavena na konci doby kamenné. „V minulosti se spekulovalo o tom, že by na konci cesty u řeky mohlo něco být. Ani v nejmenším jsme ale nečekali, že narazíme na celý kamenný kruh,“ přiznal Pearson.

„Málo lidí ví, že Stonehenge bylo kdysi největším britským pohřebištěm. Je možné, že uprostřed modrých kamenů byli lidé spalováni a jejich popel následně zakopáván v samotném Stonehenge,“ podotkl. Podle archeologů mohla světoznámá stavba sloužit i jako pohřebiště pro nedalekou vesnici v Durrington Walls.

„Jde o nezvratný důkaz, že řeka byla pro lidi, kteří využívali Stonehenge, velmi důležitá. Podle mě vytvářela průchod mezi světem živých a mrtvých a tohle je místo, kde se u řeky opouští říše živých a vstupuje se do říše mrtvých ve Stonehenge.“

Kameny na rekonstrukci

Vědci nyní čekají na výsledky radiokarbonové metody datování, která by mohla ukázat, jestli byly kameny z Modrého Stonehenge použity při rekonstrukci slavného Stonehenge kolem 2500 př. n. l. Pearson je o tom přesvědčen. „Velkou otázkou je, kdy byly vztyčeny a kdy byly odstraněny,“ dodal.

Spekulací o tom, k čemu Stonehenge sloužilo, je mnoho. Podle některých šlo například o léčebné centrum, jež lidé z britských ostrovů vyhledávali právě kvůli údajné uzdravovací moci namodralých kamenů. Podle jiných šlo o obrovskou astronomickou observatoř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám