Hlavní obsah

Nobelovu cenu za fyziku získali vynálezci senzoru pro digitální fotoaparáty

– Stockholm • Aktualizováno

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali Číňan Charles Kao za své objevy v oblasti přenosu světla v optických vláknech a Američan George Smith s Kanaďanem Willardem Boylem, kteří vynalezli senzor CCD používaný v digitálních fotoaparátech nebo kamerách. Ve Stockholmu to v úterý oznámil výbor pro udělování Nobelovy ceny.

Foto: Reuters

Vědci ocenění Nobelovou cenou za fyziku (zleva) Charles Kao, Willard S. Boyle a George Smith

Článek

Částku deseti miliónů švédských korun, tedy asi 25 miliónů Kč, si fyzikové rozdělí. Kao dostane polovinu této sumy, o druhou polovinu se podělí Smith a Boyle. Diplom, zlatou medaili i peněžní odměnu převezmou tradičně jako ostatní letošní laureáti 10. prosince, v den smrti vynálezce dynamitu Alfreda Nobela v roce 1896.

Loni si cenu odnesli japonští vědci Makoto Kobajaši a Tošihide Masukawa a Američan Yochiro Nambu za jejich objevy ve fyzice částic. [celá zpráva]

Nobelovy ceny byly poprvé rozdány v roce 1901. Ocenění získávají zlatou medaili, diplom a šek na deset miliónů švédských korun. Ceny jim osobně předá švédský král Gustaf.

Senzor CCD (Charge-Coupled Device)
Polovodičový obrazový používaný k převodu obrazu do digitální podoby působením tzv. fotoefektu, tedy narážení fotonů na atomy, z nichž se uvolňují elektrony. Využívá se v digitálních fotoaparátech a videokamerách, ale i faxech, scannerech nebo čtečkách čárových kódů. Uplatnění nachází i ve vědě, například v astronomických dalekohledech.Boyle a Smith vynalezli snímač CCD v laboratořích Bell už v roce 1969, a to podle svých slov zhruba za pouhou hodinu. V roce 2006 za to dostali cenu Americké národní akademie ve výši půl miliónu dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám