Hlavní obsah

Poťouchlou Nobelovu cenu dostala i podprsenka využitelná jako plynová maska

Novinky, pst

O tom, že věda může být i veselá, se snaží veřejnost přesvědčit časopis Anály nepravděpodobné vědy, který každoročně vyhlašuje tzv. Ig Nobelovy ceny. Prvním cílem je, aby se lidé zasmáli a pak i zamysleli, řekli organizátoři happeningu stanici BBC. Problém je však trošku v tomu, že některé ceny byly uděleny zcela vážně míněným studiím a některé studentským vtípkům.

Článek

Veselé Ig Nobelovy ceny kopírují skutečné, seriózní Nobelovy ceny, pokud jde o kategorie. Zde předkládáme seznam vítězů:

Mír: Za určení, zda je lepší být praštěn do hlavy plnou, nebo prázdnou lahví piva byl oceněn švýcarský tým z Univerzity v Bernu ve složení Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali a Beat Kneubuehl. Výsledek však nebyl zveřejněn.

Literatura: Irská dopravní policie se stala neočekávaným vítězem této kategorie za odhalení nejproblémovějšího řidiče na ostrově, kterým se stal Prawo Jazdy, což je ve skutečnosti polské označení řidičského průkazu.

Biologie: Za zdokumentování skutečnosti, že znechucení nečí kuchyní se zvýší až na 90 procent při využití bakterie získané z trusu velké pandy, si odnesl cenu japonský tým z univerzity v Sagamihaře.

Medicína: Za vyšetření možné příčiny artritidy na prstech, když si po 60 let svědomitě lupal klouby na prstech pouze na své levé ruce, patří cena Donaldu L. Ungerovi z Thousand Oaks v Kalifornii.

Ekonomie: Ředitelé, výkonní šéfové a auditoři čtyř islandských bank přesvědčili celý svět, že i úplně mrňavé finanční ústavy mohou být proměněny ve velké a vice versa (zároveň dokázali tu samo skutečnost demonstrovat v rámci celého národního hospodářství). Porota tak jemně naráží na zbankrotování islandské ekonomiky na počátku celosvětové hospodářské krize.

Fyzika: S analytickým vysvětlením toho, proč se těhotné ženy nepřevrhnou, zvítězila americká trojice Katherine K.  Whitcomeová z University of Cincinnati, Daniel E. Lieberman z Harvardu a Liza J. Shapiro z University of Texas.

Chemie: Alchymistického kousku dosáhla trojice pijáků tequilly Javier Morales, Miguel Apatiga a Victor M. Castano z Universidad Nacional Autonoma in Mexico, kteří ze svého oblíbeného alkoholického nápoje stvořili diamanty.

Veřejné zdraví: Objevení technologie, jak rychle přeměnit podprsenku na plynovou masku pro dva lidí vyneslo cenu Eleně N. Bodnarové, Raphaelu C. Lee a Sandře Marijan z Chicaga. Nicméně studie podle všeho neřešila vliv rozdílných velikostí a tvarů tohoto kusu dámského prádla.

Veterinářství: Za důkaz, že pojmenované krávy dávají svým majitelům více mléka, obdrželi cenu Catherine Douglasová a Peter Rowlinson z britské Newcastle University. Ukázalo se, že i dobytek podává lepší výkony, když má k němu člověk vztah.

Matematika: Guvernér Zimbabwské národní banky Gideon Gono naučil i prosté obyvatele země rozeznávat číslovky z rozmezí od základních zlomků po 100 biliónů tím, že vydal bankovky v této hodnotě. Režim Roberta Mugabeho, který vyhnal bílé farmáře se propadl do hyperinflace, a kdysi poměrně bohatá rozvojová země se stala jednou z nejchudších na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám