Hlavní obsah

Objev největšího zlatého anglosaského pokladu nadchl historiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší zlatý poklad z dob anglosaské Anglie byl objeven v britském hrabství Staffordshire. Nález, který pravděpodobně pochází ze 7. století, obsahuje asi pět kilogramů zlata a 2,5 kilogramu stříbra. Mezi 1500 vzácnými předměty je i válečná výzbroj a výstroj. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Článek

Zlato našel v poli jednoho svého známého v červenci amatérský hledač pokladů, který s detektorem kovu pátrá po pokladech již 18 let. "Je to přesně to, o čem hledači pokladů sní. Tomu obrovskému množství se ale ani nechce věřit," komentoval svůj šťastný den pětapadesátiletý muž.

Vyčíslit cenu pokladu, jehož součástí je kupříkladu helma či rukojeti a hlavice mečů vykládané drahými kameny, křesťanské kříže a mince, podle expertů potrvá zřejmě víc než rok. Již nyní je však patrné, že jde o větší množství zlatých artefaktů, než skrýval slavný anglosaský hrob v Sutton Hoo, odkud bylo v roce 1939 vyzdviženo 1,5 kilogramu zlata.

Archeoložka a bývalá zaměstnankyně Britského muzea Leslie Websterová nález přirovnala k jednomu z nejznámějších iluminovaných rukopisů na světě zvanému Book of Kells, který je vystaven v Dublinu.

"Je to, jako by byla objevena nová Lindisfarneská evangelia (Lindisfarne Gospels) nebo nová Kniha z Kellsu (Book of Kells)," řekla Websterová, podle níž objev změní pohled na anglosaskou Anglii stejně radikálně, či možná víc než vykopávky lodního pohřbu ze Sutton Hoo.

Přesné místo nového nálezu nebylo zveřejněno. Poklad se nyní nachází v muzeu v Birminghamu a některé z předmětů budou od pátku do 13. října k vidění i pro veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám