Hlavní obsah

Vědci mají nové vysvětlení, proč je Mars rudý

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci dosud předpokládali, že se Mars stal rudou planetou během miliard let erozivním působením vody, kdy zde ještě existovaly vodní toky i moře a oceány. Analýza hornin provedená s pomocí robotických vozítek Spirit a Opportunity, které na Marsu přistály v roce 2004 však ukázala, že rudý prach nemá s vodou nic společného.

Článek

"Všechny to překvapilo," uvedl v pondělí na serveru Space.com Jonathan Merrison z dánské laboratoře v Aarhusu, která se zabývá simulacemi podmínek na Marsu. Jeho tým však nyní přišel s novým vysvětlením "rudosti" čtvrté planety sluneční soustavy.

Podle nových údajů se ukazuje, že Mars zrudl poměrně nedávno erozí, ovšem bez jakéhokoli působení vody. Mechanickým rozmělňováním křemencového písku v laboratorních podmínkách, které simulovalo běžné povětrnostní podmínky na Marsu. Merrison se svým kolegy prokázal, že ze zrnek horniny se během deseti měsíců z deseti procent stal jemný prach.

Vědci přidali prachový magnetit, oxid železa, který se na Marsu běžně vyskytuje a jak pokus pokračoval, vzorek rudl více a více. Mechanickým narážením částic prachu z křemencového písku s částicemi magnetitového prachu byly narušeny i chemické vazby a vznikl nový oxid železa - hematit, který dodal vzorku rudou barvu.

Vzhledem k tomu, že se ukázalo, že voda nezpůsobila zarudnutí horniny, je laboratorně simulovaný proces reálnější. Navíc mechanické zrudnutí mohlo proběhnout ne před miliardami, ale milióny let a poměrně rychle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám