Hlavní obsah

Sprchy jsou zdraví nebezpečné, varují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Sprchování může být hrozbou pro zdraví. S tímto závěrem přišli pracovníci americké akademie věd, podle nichž mohou sprchové hlavy uvolňovat množství škodlivých bakterií. Uvedla to britská stanice BBC na svých internetových stránkách.

Článek

Testy odhalily, že téměř třetina sprchových koncovek ukrývá významné množství bakterií způsobujících vážné zdravotní komplikace včetně plicních infekcí. Lidé, kteří se invazi neubrání, mohou trpět teplotami, ztrácet na váze či trpět anémií či průjmy. Příznaky některých chorob mohou být podobné tuberkulóze.

Podle studie uveřejněné v žurnále Proceedings by to mohlo vysvětlit nárůst plicních onemocnění v USA v uplynulých letech, kdy lidé stále více upřednostňují sprchu před vanou. Pod sprchovou hlavou totiž lidé bakterie přímo vdechují.

„Když na vás po zapnutí sprchu dopadá první sprška, znamená to, že na vás pravděpodobně útočí i velké množství Mycobacterium avium, což nemusí být zrovna zdravé,“ řekl vedoucí týmu výzkumníků Norman Pace.

Pro zdravé lidi to prý nemusí být problém, ale pro ty s oslabenou imunitou, jako jsou starší lidé či těhotné ženy, už ano. Tato bakterie se často objevuje u lidí s nákazou virem HIV.

Studie uvedla, že nebezpečnější než kovové jsou hlavy z umělé hmoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám