Čápi v Břestu hnízdí řadu let na komínu mateřské školy a nyní mají dvě plně vzrostlá mláďata. Pokud se jim bude dařit jako dosud, tak opustí své hnízdo asi během srpna a vydají se na dlouhou cestu na jih Afriky.

Podívat se na ně můžete zde.

Čápi k nám přilétají koncem března ze zimovišť v jihovýchodní Africe. V dubnu snášení 2 až 6 vajec, ze kterých se po 31 dnech líhnou mláďata. Po 55 až 68 dnech jsou mláďata schopna letu. Hnízdit začínají ve věku 3 až 4 let. Nejstarší kroužkovaný čáp se dožil 26 let.

Nejčastěji se lidé ptají, kolik váží čáp, protože se traduje, že váží 10 deka, což není pravda. Čáp bílý váží od 3 do 4,4 kilogramů.

V České republice hnízdí každoročně přes 500 párů čápů bílých. I přesto zůstává řada hnízd v některých letech neobsazena. Kde u nás letos hnízdí, se můžete podívat na webu České společnosti ornitologické a zároveň tam můžete přispět i svým pozorováním.

Čáp bílý hnízdí převážně na lidských stavbách, komínech a střechách budov. Pouze velmi malá část párů u nás hnízdí na stromech. Lidé jim proto budují i umělé hnízdní podložky, aby je přilákali k zahnízdění v obcích i městech.

Seznam všech dosud známých hnízd

Když na výlet, tak s turistickou navigací Mapy.cz. Aplikace je zdarma a funguje i bez signálu.