Matka se vzorně stará

„Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará a na jejich bezpečnost dohlížejí i ostatní členové stádečka,“ uvedla mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

Březost kapybařích samic trvá pět až pět a půl měsíce a k páření dochází ve vodě. Většinou se rodí 2 až 8 mláďat, hmotnost se pohybuje okolo 1,5 kg. „Mláďata jsou po porodu dokonale vyvinutá a hned následující den už dokážou přijímat pevnou stravu. Matka je i přesto ještě dva měsíce kojí,“ doplnila mluvčí.

Páni trávy jsou vodními živočichy

Kapybara vodní je největším hlodavcem na světě. Zvíře, které najdete vždy blízko u vody, je výborným plavcem a dovede se i potápět. Mezi prsty mají plovací blánu.

Vodní prostředí vyhledávají kapybary ale nejen jako oblast s bohatým travním porostem (název "kapybara" má původ v nářečí indiánského kmene Guarani a znamená "pán trávy"), ale i z termoregulačních důvodů, neboť na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá. Tato „přerostlá morčata", jak jim lidé často říkají, pocházejí z tropických krajů Jižní Ameriky východně od And.

Mohou dorůstat do hmotnosti až 80 kilogramů, délka těla se pohybuje v rozmezí od 1 do 1,3 metru a kohoutková výška na hranici 50 centimetrů.

Kapybary vodní najdete i v dalších zoologických zahradách: v Brně, Jihlavě, Plzni, Zlíně a Košicích.

Když na výlet, tak s turistickou navigací Mapy.cz. Aplikace je zdarma a funguje i bez signálu.