Klokanokrálík je nočňátko s chápavým ocasem

Zoo se podařilo sestavit chovný pár kriticky ohroženého druhu, tento název se postupně začíná vyskytovat u stovek i tisíců živočišných druhů. Lidskou zásluhou. Samce přivezli ze Zoo Hluboká, samici z lotyšské Zoo Riga.

„Jak název napovídá, jde o drobné zvíře, které neváží více než 1,6 kg. Délka těla se pohybuje mezi 30 až 38 centimetry. Klokánek králíkovitý je samotářským druhem a striktně nočním živočichem, dny tráví v hnízdě z trávy a kůry. Zajímavostí je, že má tzv. chápavý ocas. Na rozdíl od klokanů, kteří používají svůj ocas k udržení rovnováhy, může klokánek pomocí ocasu sbírat ze země různé předměty, což mu pomáhá například při stavbě hnízda,” vysvětlila mluvčí zoo Alena Hloušková.

Lidé ho skoro vyhubili

Klokánek králíkovitý býval kdysi hojný na suchých rovinách a pahorcích v celé Jižní Austrálii. Dnes se vyskytuje pouze v několika lesnatých oblastech na jihozápadě kontinentu.

Může za to především rozvoj zemědělství, který ho připravil o příhodná stanoviště. V rámci záchranného programu byl vysazen na několika ostrovech při jižním pobřeží Austrálie.

Mají rádi i houby

„Klokánčí samice jsou březí zhruba 21 dní a rodí jedno mládě. Pokud pár harmonizuje, může během roku vyvést mladé až třikrát. Mládě zůstává ve vaku 98 dnů a pohlavně dospívá již ve 170 dnech života. Potravu tvoří především rostliny - tráva, kořínky, semena. Rád i si ale pochutnají také na houbách. Dožívají se přibližně 6, v lidské péči až 10 let," dodala Alena Hloušková 

Když na výlet, tak s turistickou navigací Mapy.cz. Aplikace je zdarma a funguje i bez signálu.