Se zprávou raději čekali

„Tamarínci se narodili po zhruba 140 dnech březosti ve středu 3. ledna. Se zveřejněním informace jsme logicky čekali až na dobu, kdy bude možné předpokládat, že odchov proběhne bez problémů. Dvojčata nejsou u těchto drápkatých opiček vzácností,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.

Táta je má "na hrbu"

Zajímavostí tohoto druhu totiž je, že převážnou část dne má mláďata „na hrbu“ samec. A to doslova. Vozí je na zádech a matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata dokonce někdy starají i starší sourozenci.

Tamarínům žlutorukým se v děčínské zoo daří. Zoo začala s jejich chovem na podzim roku 2015, od té doby se tu narodilo už 8 mláďat, vždy šlo o dvojčata.

O tamarínech žlutorukých zvaných midas

Tamaríni žlutorucí se ve volné přírodě vyskytují v pralesích Brazílie, Guayany a Surinamu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě.

Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ - po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul.

Na zem moc nelezou

Jsou to zvířata s denní aktivitou. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Výborní skokani, na zem dokážou skočit až z dvaceti metrové výšky. Konzumují nejrůznější ovoce, zeleninu, oříšky, sladší smůlu stromů a hmyz.

Tamaríny žlutoruké najdou návštěvníci děčínské zoo v expozici drápkatých opiček, sousedy jim dělají neméně oblíbení kotulové veverovití.

Když na výlet, tak s turistickou navigací Mapy.cz. Aplikace je zdarma a funguje i bez signálu.