„Samice se o mláďata vzorně stará, ale nelibě nese jakékoliv vyrušení. Šesterčata před námi už dvakrát přestěhovala a nepouští k nim ani samce,“ vysvětlila ošetřovatelka Klára Křížková.

Mývalátka budou na matce plně závislá celkem sedm týdnů. Poté začnou kromě mateřského mléka ochutnávat i pevnou stravu.

Maskovaná šelma

Mláďata mývalů se rodí slepá, oči otvírají zhruba po třech týdnech. Mývalové severní se páří v zimě, březost trvá okolo 63 dní, obvykle se jim rodí 4 – 5 mláďat, která se osamostatňují přibližně v půl roce života.

Medvídek mýval, vžitý název, se správně jmenuje mýval severní (Procyon lotor), občas pěkné lotroviny vyvádí, lupičská maska čenichu, jako by ho k tomu předurčovala. V dospělosti váží až devět kilogramů, v zajetí se dožívá až dvaceti let.

Myslivci ho nemají rádi, dokáže pěkně poplenit revír, mladí ptáci a mláďata drobných zvířat jsou mu zpestřením jídelníčku. Původní vlastí je Severní a Střední Amerika, nyní ho můžeme najít v Rusku i v Evropě.

Někde byl vysazen účelově, někde se dostal do přírody z chovu na kožešinových farmách. V sousedním Německu je jich v přírodě asi 400 tisíc, občas se vyskytnou i u nás.

Další informace

Když na výlet, tak s turistickou navigací Mapy.cz. Aplikace je zdarma a funguje i bez signálu.