Hlavní obsah

Ve věku 92 let zemřel český spisovatel Zdeněk Jirotka

ČR

Jirotka je znám především jako autor humoristického románu Saturnin. Výborný vypravěč, autor humoristických románů a povídek, publikoval v časopisech, podílel se na rozhlasovém a televizním pořadu Sedmilháři a napsal i řadu her pro rozhlas.

Článek

Kromě Saturnina napsal také románovou parodii na detektivní žánr Muž se psem a veselé příběhy z prostředí školy Profesor biologie na žebříku. Jeho rozhlasové hříčky vyšly pod názvem Hvězdy nad starým Vavrouchem.

Zdeněk Jirotka se narodil 7. ledna 1911 v Ostravě. V roce 1933 maturoval na stavební průmyslové škole v Hradci Králové. Vzápětí vstoupil do armády, kde sloužil jako důstojník pěchoty v Košicích, Banské Bystrici, Olomouci, Brně a Vyškově.

První dva okupační roky působil na ministerstvu veřejných prací, pak se až do konce války věnoval výhradně spisovatelství. To mu umožnil i mimořádný ohlas jeho nepřekonané prvotiny Saturnin (1942). Název Můj sluha Saturnin nesla původně jedna z jeho prvních povídek, kterou uveřejnily Lidové noviny. Spisovatel si ovšem záhy uvědomil, že hlavní postava této povídky by byla schopna unést i celou knihu, která pak skutečně vznikla. Ze Saturnina se stal legendární humoristický román, který se dočkal i filmového zpracování. Zfilmován byl i román Muž se psem.

Od roku 1940 Jirotka úzce spolupracoval s Lidovými novinami a v letech 1945-1951 byl jejich redaktorem. V roce 1951 se přemístil do redakce humoristického týdeníku Dikobraz, poté, v letech 1953-1962, působil v redakci Československého rozhlasu, odkud se opět vrátil do Dikobrazu jako zástupce šéfredaktora. Od roku 1971 byl v důchodu.

Zdeněk Jirotka byl ženatý, s manželkou Helenou má dvě děti. Dceru Hanu a syna Antonína, který také propadl kouzlu psaného slova a je známým autorem kriminálních románů.

Reklama

Výběr článků

Načítám