Hlavní obsah

Mrzenova schůzka s politiky způsobila rozruch

PRAHA

Úterní schůzka předsedů vlády a Sněmovny Vladimíra Špidly a Lubomíra Zaorálka s šéfem Rady České televize Janem Mrzenou byla nestandardním krokem, který zpochybňuje nezávislost veřejnoprávní televize. Tvrdí to politologové, jež pobouřilo, že se jednání uskutečnilo pouhý den před volbou nového generálního ředitele ČT.

Článek

"Tento krok určitě není šťastný. Je zjevné, že rada pracuje pod určitými politickými tlaky," míní politolog Rudolf Kučera. Podobný názor má i jeho kolega Bohumil Doležal. Mezi radou, kterou volí Poslanecká sněmovna, a politiky podle něj logicky existují vazby, jež nejvíce ožívají právě v podobných situacích. "Sice jim to zákon nenařizuje, ale já být jimi, tak se držím zpátky," poznamenal na Špidlovu a Zaorálkovu adresu politolog.

Experti se rovněž pozastavili nad způsobem, jakým premiér vyvracel případnou souvislost schůzky s volbou nového televizního ředitele. Špidla dokonce uvedl, že "ani neví, že je den před volbou". Takový výrok ale nelze podle politologů brát vážně. "Ten člověk prostě nemluví pravdu a ještě to dělá takovým způsobem, že to každý okamžitě pozná. To si politik přece nemůže dovolit," domnívá se Doležal.

Diví se i místopředsedkyně Rady

Mrzenova schůzka s oběma politiky ale nebyla v pořádku ani podle místopředsedkyně Rady ČT Lucie Weissové. K informacím o tom, že na radní je vyvíjen nátlak, aby rozhodli určitým způsobem, však poznamenala, že paradoxně necítí takové tlaky jako před volbou bývalého šéfa ČT Jiřího Balvína.

Naopak radní Petr Kučera je přesvědčen, že oba politici mají na informace právo. "Nevím, proč by 'prezident' neměl být informován," poznamenal Kučera.

Špidla a Zaorálek přebrali podle Ústavy po skončení funkčního období Václava Havla pravomoci hlavy státu. Radnímu spíše vadí zákulisní tlaky na změnu rozhodnutí některých radních. Do užšího kola konkurzu členové rady vybrali šest adeptů z 51 přihlášených.

Šanci stanout v čele televize stále mají manažer Jiří Franc, bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek, novinářka Jana Kasalová, režisér a dramaturg Otakar Kosek, zpěvák a moderátor Michal Prokop a televizní dramaturg Jan Štern.

Reklama

Výběr článků

Načítám