Labutě malé žijí v tundře na severu Ruska v mokřadech při Severním ledovém oceánu. Na zimu táhnou na pobřeží Německa, Velké Británie a Irska. Od střední Evropy se zatoulávají jen velmi ojediněle.

Na střední Moravě se naposledy objevilo 20 labutí malých v roce 2001, a to rybníce u Šumvaldu. Předtím byla jedna pozorována v roce 1995 na Hradeckém rybníku v Tovačově a v roce další v roce 1993 na Záhlinických rybnících na Kroměřížsku.

Labuť malá je menší něž u nás běžná labuť velká od níž se pozná podle žlutě zbarveného zobáku. Žlutou skvrnu na zobáku má ale mnohem menší než labuť zpěvná, která pochází také ze severu Evropy nebo hnízdí na Zámeckém rybníce v Chropyni. Labuť malá má kratší krk než její dvě příbuzné labutě. I přesto, že je malá, tak je větší než husa, váží 5 až 6 kilo a má rozpětí křídel kolem 175 cm.

Prohlédnout si je lze na videu.

Ornitologové předpokládají, že u nás na zimu nezůstanou a že budou pokračovat v tahu na pobřeží západní Evropy.

Když na výlet, tak s turistickou navigací Mapy.cz. Aplikace je zdarma a funguje i bez signálu.