Klání o nejlepší kotlíkový guláš odstartuje v 9 hodin prezentací. Do vaření se soutěžící pustí v 10 hodin. 

„Letos se představí patnáct týmů. Některé se nechaly slyšet, že se pokusí oslnit porotu a návštěvníky rovnou dvěma druhy gulášů. Návštěvníci se budou moci těšit až na dvacet druhů. Převládat bude klasický hovězí guláš na různé způsoby. Počítáme s tím, že se uvaří přibližně tisíc litrů guláše,“ uvedl za organizátory Zbygniew Porwolik, starosta pořádajícího SDH Bohumín-Šunychl. Soutěžící budou guláš od základu vařit přímo na místě.

Družstva budou minimálně tříčlenná s tím, že jeden z členů usedne zároveň v hodnotící porotě. Hodnotí se barva, hustota, chuť a tuhost masa, výzdoba prodejního stánku a celkový dojem. Týmy budou guláš nabízet návštěvníkům, zájemci si mohou zakoupit neomezený počet porcí.

Kuchtíci budou vařit od 10 do 15 hodin, první ochutnávky jsou v plánu od 14 hodin, v 15:15 začne hodnocení. Vyhlášení výsledků soutěže proběhne v 17 hodin a poté program pokračuje až do 22. hodiny zahradní slavností s živou hudbou. Nejlepší kuchařská družstva se mohou těšit na trofeje v podobě soudků zlatého moku.

Na dospělé budou čekat kromě guláše i zajímavé soutěže, například zdvih plného sudu piva nebo hod prázdným sudem do dálky. Zápolit se bude i v tzv. pivní štafetě. Zájemci si budou moci vyzkoušet třeba holandský billiard, weykick hokej či fotbal. Jednou z atrakcí bude i světelná hra – kužely nebo prolézací síť.

Gastronomický den pořádá zdejší Sbor dobrovolných hasičů Šunychl ve spolupráci s městskou agenturou K3 Bohumín. Akci finančně podpořilo i město Bohumín, doprovodný program zasponzorovala ČEZ Teplárenská. Vstupné na akci je dobrovolné.

Když na výlet, tak s turistickou navigací Mapy.cz. Aplikace je zdarma a funguje i bez signálu.