Hlavní obsah

Nalezli ztracené album Beatles?

Novinky, Alex Švamberk
LONDÝN, PRAHA

Fámy o ztraceném albu Beatles by se mohli zakládat na pravdě, byť článek v časopise Rolling Stone, který je v roce 1970 rozvířil, byl čirou fikcí. Nizozemská a britská policie zadržela v pět mužů, dva v Londýně a tři jižně od Amsterdamu, u nichž bylo nalezeno pět set studiových pásů, na nichž by podle Rolling Stone měly být i nahrávky Beatles.

Foto: Štěpánka Kubíčková

Dying Passion

Článek

"Nyní vyšetřujem, zda to skutečně jsou originály, ale vypadá to tak," řekl mluvčí nizozemské policii Meulenbroek. Podle něj byly pásy uloupeny v sedmdesátých letech a jen málokdo o tom ví.

Jestli tomu tak skutečně je, jde podle mluvčího Paula McCartneyho Paula Freundlicha o fascinující objev.

Rockoví Beatles

Podle Rolling Stonu je možné, že mezi nimi budu záznamy, které Beatles pořídili pro album Get Back, od jehož realizace později ustoupili. Producent Phil Spector z nich později sestříhal poslední desku liverpoolské čtveřice, kontroverzní Let It Be, kde nahrávky Beatles doplnil pompézními orchestrálními aranžemi.

Skutečnost by tak opět mohla předstihnout fantazii. V roce 1970 uveřejnil Rolling Stone fiktivní příběh třech mužů, kteří se zmocnili nahrávek alba Hot As Sun. A nyní je možné, že se dočkáme alba Beatles, které nikdo neslyšel, desky Get Back, jež měla být syrová a sršet primární energií, což jsou přesně ty přívlastky, které se na Let It Be použít nedají. Ale i kdyby se mezi nimi deska Beatles nenacházela, mohlo by jít o významný objev, protože pouze z originálů se dají pořídit remastery v nejvyšší možné kvalitě.

Česká paralela

Příběh ztracených pásů však existuje i v České republice. A nejde o pár kotoučů, které se přemazali v době konce Pantonu na začátku devadesátých let. V osmdesátých letech téměř každý koncert zajímavých kapel, ajko byli Psí vojáci, natáčel Ondra Zvonař, který v závěru dekády emigroval. Ten měl doma archív stovek nahrávek, jehož osud také není známý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám