Hlavní obsah

Finanční bilanci kroměřížské radnice zhoršují dlužníci

Novinky, Pavel Zrna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jako jiná města i Kroměříž se potýká se špatnou platební morálkou mnoha svých občanů. Radnice je sama o sobě zatížena úvěry z minulých let a tuto situaci ještě zhoršují lidé, které dlouhodobě neplatí nájemné či nehradí poplatky vycházející z veřejných vyhlášek.

Článek

V rámci vymáhacího procesu řeší kroměřížská radnice 3050 případů, přičemž celková částka, kterou lidé městu dluží, již dosáhla téměř 6,5 milionu korun.

Vymáhání dluhů přitom bývá velmi zdlouhavým procesem. Největší dlužná částka pochází z oblasti dopravních přestupků. Nezaplacené pokuty tu činí 3 756 000 korun a na svědomí je má 698 řidičů.

Další velkou položkou jsou dluhy na nájemném z městských bytů, které ke konci roku 2010 činí 1 800 000 korun. „V porovnání s uplynulými lety jsme v tomto směru zaznamenali nárůst dlužné částky, který může být způsoben deregulací nájemného, ale především finanční krizí uplynulých dvou let," uvedl  ředitel Správy majetku města Kroměříže Petr Dvořáček.

Podle něj radnice s dlužníky nejprve individuálně vyjednává, pokud ani to nevede k úhradě dlužné částky, následuje vymáhací proces soudní cestou. „V současné době evidujeme 20 žalob na vyklizení bytu. Bohužel ani soudy v této věci městům moc nepomáhají, jednání se vlečou a na rozhodnutí řekáme roky,“ uvedl Dvořáček. 

Nárůst dluhu je patrný také v případě poplatku za odpady. I v tomto ohledu je platební kázeň rok od roku horší. „Na poplatcích za odpady lidé aktuálně dluží kroměřížské radnici už dva miliony korun," řekl Radim Hlaváč, vedoucí finančního odboru radnice.

Dluhy rostou i přesto, že už řadu let radnice poplatek na odpady nezvyšovala. Náklady na provoz celého odpadového hospodářství naopak každým rokem rostou a již dosahují téměř 32 milionů korun. To vše jen zhoršuje již tak dost napjatou finanční situaci města.

Radnice letos ve svém rozpočtu počítá s příjmy ve výši 617 milionů a s výdaji 577 milionů korun. Rozpočet sice vykazuje asi 40 milionový přebytek, ten ale město použije na pokrytí úvěrových splátek. Právě značné zadlužení dosahující sumy 197 milionů korun vede radnici k maximálním úsporám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám