Urzon kanadský se musel dostat ven ze svého příbytku, překonat plot kolem zoo, pole, letiště a další pole. Celkem se jedná o trasu dlouhou asi dva kilometry. Vzhledem k tomu, že se narodil 9. července 2016, chtěl asi oslavit svoje významné výročí na svobodě. Volnosti si ale mnoho neužil. Hasiči použili vysokozdvižnou techniku a přepravní bednu a vrátili zvíře kam patří.

Vzhledem urzon připomíná dikobraza, ale příbuzný je spíše s morčaty. Rodí se jen jedno mládě. Žije samotářským způsobem života. Den tráví spaním v korunách stromů nebo skalních rozsedlinách a v noci sestupuje na zem a hledá si vhodnou potravu. Tou jsou pupeny, květy, listy, jehličí, výhonky, větvičky, plody, semena nebo kůra stromů. Z toho vyplývá, že by byl schopen v naší volné přírodě bez větších problémů nějaký čas přežít.

Strach z predátorů asi nemá, neboť je docela dobře chráněn. Na zádech mu trčí asi třicet tisíc velmi ostrých ostnů, deset až patnáct centimetrů dlouhých. Ty proniknou snadno kůží nepřítele a vzhledem ke zpětným háčkům, kterými jsou ostny na svých koncích opatřeny, nejdou vytáhnout. Urzon kanadský se dožívá sedmnácti let.

Když na výlet, tak s turistickou navigací Mapy.cz. Aplikace je zdarma a funguje i bez signálu.