Hlavní obsah

Zvůle je nepříjemný název pro velmi příjemné koupaliště

Novinky, Vratislav Konečný

Jedním z mnoha kempů v jihočeské rybníkářské krajině je Zvůle u Kunžaku. Koupání je tu parádní, hlavně pro děti vhodné, dno klesá pozvolně, než dojdete na opravdovou hloubku, řácky vás to uondá. Voda čistá, rybník s písčitým dnem nechali postavit Krajíři z Krajku v roce 1571, má rozlohu 10 hektarů.

Foto: Vratislav Konečný

na travnaté ploše se to brzy zaplní

Článek

Kemp je trochu vzpomínkou na socialistické časy, ale je stále plný, vyhovuje. Pouze odpad by se mohl vyvážet častěji, v době návštěvy bylo kolem kontejnerů plno. Na toaletě poměrně čisto, jen papír chyběl, ale to nemusí být zrovna vinou správce, známe, jak to chodí. Co je doma, to se počítá, platí to i o toaleťáku. Chybějí i koše na travnaté louce, ale návštěvníci jsou pořádkumilovní, nikde, až na drobné výjimky jako jsou vajgly, po sobě nečistoty nezanechávají.

U vjezdu u recepce provozují kiosek i klasickými langoši, sýrem, párky, hranolky, pitím a zmrzlinou, v hloubi kempu je hospoda Česká Kanada, kde jsou ceny mírné a jídlo ve slušných porcích velmi chutné.

V okolních lesích roste spousta borůvek, najdete je zabalené ve velkých knedlících, ty jdou rychle na odbyt. Další pohostinství je v obci, kde většina stavení slouží k rekreaci.

Ubytování je možné v chatkách, řada lidí stanuje, popřípadě přijeli s obytnými vozy. Okolí je nádherné, po České Kanadě vede množství cyklotras. V areálu je k dispozici několik šlapadel, minigolf, kurty.

Proslulé skalisko Čertova prdel je od kempu pár kilometrů. Nedaleko u Kunžaku je možnost dalšího koupání na Osice, výlety vás zavedou do Jindřichova Hradce, Slavonic, Dačic, na jindřichohradeckou úzkokolejku, rozhlednu, areál opevnění u Slavonic a Hradiště, keramické Maříže či na zříceninu Landštejna. Nevynechejte muzeum amerických veteránů v Nové Bystřici.

Reklama

Výběr článků

Načítám