Hlavní obsah

Zvony z Přepych budou znít celým Českem

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostřednictvím rozhlasových vln stanice Vltava uslyší v neděli 24. listopadu pět minut po poledni celé Česko mimořádně cenné zvony z věže kostela sv. Prokopa v Přepychách na Rychnovsku.

Foto: Dana Ehlová

Radek Rejšek a zvon sv. Jiří ve věži kostela sv. Prokopa v Přepychách.

Článek

Dva tamní zvony jsou staré bezmála půl tisíciletí a patří k nejcennějším památkám v obci pod Orlickými horami. Vloni k nim navíc přibyl nádherný nový zvon sv. Jiří, odlitý mistrem zvonařem Petrem Rudolfem Manouškem, který nahradil kus zrekvírovaný za války a doplnil počet do původní trojice.

Unikátní zvuk přepyšských zvonů „na věky“ zaznamenal Radek Rejšek, jehož specializací jsou zvony (a také varhany). Od roku 1990 je soustavně mapuje po celé republice, natáčí jejich hlas a vytváří tak cenný zvukový archiv.

Do Přepych zavítal Radek Rejšek letos 28. února a ke svému projektu, jehož je patronem, poznamenal: „Každou neděli vysíláme zvon z jiného místa.” Navíc zdůraznil, že ještě ani jednou se v neděli v poledne neopakoval v éteru na vlnách Českého rozhlasu zvuk stejného zvonu.

Poté, co byl zvukový záznam v Přepychách pořízen, Radek Rejšek poznamenal: „Zdejší zvony mají pěkný zvuk, jedná se o krásnou kombinaci starého a nového.”

Přesvědčit se budete moci už v neděli 24. listopadu ve 12.05.

Reklama

Výběr článků

Načítám