Hlavní obsah

Zvoněním budíků odstartoval ve Zlíně jubilejní 10. ročník Festivalu muzejních nocí

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symbolickým zvoněním budíků odstartoval v pátek 16. května krátce před 17. hodinou jubilejní 10. ročník Festivalu muzejních nocí 2014. Stalo se tak v průběhu národního zahájení, které se uskutečnilo ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU ve Zlíně.

Foto: Michaela Mitáčková

Symbolické zvonění budíků při národním zahájení Festivalu muzejních nocí.

Článek

Během tohoto slavnostního program byli představeni také držitelé ocenění Gloria musaealis 2013. Festival muzejních nocí 2014 potrvá na mnoha místech v České republice až do 14. června 2014.

„Národní zahájení se koná vždy tam, kde lze představit nové muzeum či se uskutečnila významná rekonstrukce. Zlínské instituce mají co předvést, proto jsme rádi, že právě desátý jubilejní ročník koná ve Zlíně,“ vysvětlila výběr místa pro národní zahájení Irena Chovančíková, místopředsedkyně Asociace muzeí a galerií.

Muzeum jihovýchodní Moravy získalo za svoji stálou expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost cenu Gloria musaealis v kategorii Muzejní výstava roku a celý projekt 14|15 BAŤOVA INSTITUTU se v kategorii Muzejní počin roku umístil na druhém místě.

Během programu slavnostního zahájení byli postupně představeni ocenění v rámci národní soutěže Gloria musaealis 2013. Zástupci muzeí a galerií si tak převzali budík, který je hlavním symbolem a grafickým prvkem logotypu zlínské Galerijní a muzejní noci. Na konci představování se všichni sešli na pódiu a za zvuku zvonění všech budíků symbolicky odstartovali letošní ročník festivalu.

Muzea a galerie nabídnou během Festivalu muzejních nocí návštěvníkům, kromě nočních prohlídek svých stálých expozic a výstav, také řadu doprovodných i kulturních programů a stanou se tak místy mimořádných a nečekaných zážitků a setkávání. V letošním jubilejním 10. ročníku zaznamenala Asociace muzeí a galerií ČR rekordně velký nárůst participujících organizací. Celkem se festivalu účastní 421 institucí ze 137 měst.

Ve Zlíně Galerijní a muzejní noc odstartuje v pátek 16. května v 19 hodin. V krajském městě se do akce zapojily více než dvě desítky kulturních organizací. 

Reklama

Výběr článků

Načítám