Hlavní obsah

Zuzana Lapčíková besedovala v Ostravě o baletních Baladách

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fenomenální cimbalistka, skladatelka a zpěvačka Zuzana Lapčíková uvedla ve středu 18. září v ostravském Domě knihy LIBREX chystanou premiéru baletního představení Balady. O inscenaci přišla besedovat také choreografka a režisérka inscenace Hana Litterová a šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová.

Foto: Josef Zajíc

Balady v LIBREXU: Autorka hudby a textu písní Zuzana Lapčíková. 18.9.2013

Článek

Beseda se uskutečnila den před premiérou. Umělce uvedla šéfka baletního souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Lenka Dřímalová. Návštěvníkům představila skladatelku, zpěvačku a cimbalistku Zuzanu Lapčíkovou a Hanu Litterovou, choreografku a režisérku představení.

Besedy se zúčastnili i přední tanečníci souboru, kteří v inscenaci hrají hlavní role: sólistka baletu Olga Borisová-Pračiková, Vladimír Vašků a italská tanečnice Chiara Lo Piparo.

"Baletní představení Balady se úspěšně hrálo v Národním divadle v Brně a bylo vyhlášeno jako baletní inscenace roku 2006 v ČR. Další důvod, proč jsem se rozhodla tento projekt přenést do Ostravy je ten, že hudbu a libreto napsala a živě v inscenaci hraje se svým týmem Zuzana Lapčíková, a že choreografka a režisérka představení Hana Litterová, která se také podílela na libretu, je schopná vyprávět příběh. Znamená to, že její pohybový slovník je v souladu s obsahem," řekla mimo jiné Lenka Dřímalová.

Inscenace Balady není klasický balet, není to moderní balet. Je to taneční divadlo, při kterém se klade velký důraz na role, na obsah, který se snaží tanečníci interpretovat tak, aby divákovi byl schopen vše nejdůležitější sdělit.  Podle Lenky Dřímalové je předpoklad, že v nabídce v repertoáru baletu bude zachována pestrost. Klasický balet, moderní balet, ale také taneční divadlo.

Všichni zúčastnění umělci erudovaně vyprávěli o své práci na inscenaci. Zajímavostí bude živá hudba přímo na jevišti, která i zpěvem a textem písní doprovází děj.

Veřejná generálka se konala ve středu 18. září v 18 hodin a první premiéra je na programu ve čtvrtek 19. září v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám