Hlavní obsah

Županovice na Slapské přehradě, rekreační ráj pro dospělé, děti i psy

Novinky, Vratislav Konečný

Rybičky, i trochu větší grundle, které by už stálo za to opéci na grilu, se míhají v čisté vodě u písečného břehu. Malá obec Županovice, ležící na levém vltavském břehu Slapské přehrady kousek pod Cholínem, kde se dá přehrada po mostě přejet, je v těchto dnech ideálním místem na dobrou koupačku.

Foto: Vratislav Konečný

pláž se tomu vzhledem k neposekanosti trávy říkat nedá, ale na vegetování u čisté vody to stačí

Článek

Vstupů do vody je několik, všude je písčité, mírně klesající dno.  Můžete sebou plácnout hned pod restaurací Vltavanka, kam se pozvolna stahují téměř všichni milovníci léta. Dobře vychlazené pivo na zahrádce osvěží, ale nesmí jich být samozřejmě moc, ovšem jsou i tací, kteří si lahváče či plechovky tahají s sebou v ledničkách.

I zvířata potřebují zchladit

Právě mírný sešup do vody vyhovuje hlavně dětem, občas se do vody vnoří nějaký čtvernožec, je jim taky horko, možná že by stálo za úvahu nainstalovat koš na exkrementy, i když žádný z psů se takto nezachoval. Ale předešlo by se možným dohadům s psími nemilci.

Na hladině bylo rušno

Stínu si na otevřeném prostranství moc neužijete a těch pár stromů na břehu je obsazeno hned po ránu. Ve vodě bylo kolem poledne už dost lidí, dopolední klid začal být křiklavý.

Přehradu brázdila spousta motorových člunů, protože bylo bezvětří, musely si i plachetnice vypomoci lodním šroubem. Rušno bylo i na protějším břehu a pod mostem v Cholíně a u zdejšího kempu, řada aut také směřovala ke koupališti na Obozu a na Častoboři, na úzké polní a lesní cestě to byla zajímavá vyhýbačka, ale vše v klidu, bez emocí.

Restaurace mají  ceny celkem solidní, ale cestou ku Praze jich kromě rekreačních středisek moc nepotkáte, ty u vody jsou většinou kolem poledne narvané.

Trochu kulturnosti by některým prospělo

Někteří hosté restauračních zařízení ale mají dojem, že jsou doma v kuchyni, a pohled na pivní břich tetovaného přes sto a něco kilo chlapa, který si jde sednout do hospody jen v kalhotách, vábný není.

Host nehost, takové by obsluhovat neměli, ale bohužel někteří jedinci si svůj neandrtalismus nepřipouštějí, hlavně že to do nich teče.

Reklama

Výběr článků

Načítám