Hlavní obsah

Zubrům se ve slovenských lesích daří

Novinky, Jiří Smutný

V lesích poblíž obce Lovce (okres Zlaté Moravce) se nachází jediné místo s výskytem volně žijícího zubra na Slovensku. Tuto volnost sice nelze brát úplně doslova, protože jde o oboru, ale ve srovnání s omezenými výběhy v zoologických zahradách se zde zvířata mají jako v ráji.

Foto: Jiří Smutný

Zubr evropský (zubor hrívnatý)

Článek

Obora byla založena slovenskými lesníky v roce 1958 na záchranu vymírajícího živočišného druhu. Má rozlohu 27 hektarů a obklopuje ji ochranné pásmo o velikosti 113 hektarů. Původně byla plánovaná pro 12 zvířat. V době založení žilo na celém světě ve volné přírodě kolem 150 jedinců.

Postupně se zamýšlený cíl podařilo naplnit. A že se zvířatům v oboře dobře daří, dokazuje porodnost. Za dobu své existence se v ní narodilo již více než 175 mláďat. Mnohá z nich putovala do zoologických zahrad nebo soukromých chovů. Zvláštností slovenských zubrů je jejich pojmenovávání. Podle mezinárodní dohody o chovu zubrů totiž musejí všechna jména začínat na Si, například Sibirka, Silvo, Sivka a podobně.

Část obory se zvířaty si lze prohlédnout (za menší poplatek) včetně odborného výkladu z vyvýšené tribuny. V roce 2008 byla kolem obory vybudována naučná stezka. Měří 2500 metrů, má převýšení 40 metrů a projít se dá za hodinu.

Zubr, přesněji zubr evropský (Bison bonasus), je chován v některých zoologických zahradách, například v Praze nebo Plzni. Údaje o rozměrech se uvádějí rozdílné. Výška je až 190 centimetrů, délka až 270 centimetrů a hmotnost 530 až 920, v extrémních případech až 1200 kilogramů. Samice je zhruba poloviční.

Velmi blízký zubrovi je bizon, přesněji bizon americký (Bison bison). Chován je v Zoo Brno a Zoo Praha. Je mohutnější (až 350 centimetrů dlouhý o hmotnosti až 1500 kilogramů) a s delší a tmavší srstí na hlavě, rohy má však menší. Zubr a bizon jsou jediní zástupci rodu Bison a patří k největším savcům na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám